12-02-2024

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок та дівчат у науці.

За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише  28% науковців у світі – жінки. В Україні серед науковців – 45% жінок і це 12 місце за кількістю жінок – вчених в рейтингу серед 41 країни світу.

Вітаємо з  цим святом усіх жінок  - вчених Національного транспортного університету і дякуємо за працю спрямовану  на розвиток української науки й освіти.

 



06-02-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!
Інформаційно-бібліографічний відділ пропонує вашій увазі тематичний дайджест “Від природного бітуму до штучного асфальтобетону”.
Властивості природних бітумів людство почало освоювати ще за 40 століть до нашої ери.
Бітумну «смолу» у різних варіаціях використовували в медичних цілях. У середні віки в періоди епідемій обкурювали димом від смол вулиці й будинки. У Єгипті бітум широко застосовували для створення мумій єгипетських фараонів і вельмож, завдяки чому вони збереглися до наших днів.
Переглянувши наш дайджест ви дізнаєтеся ще багато цікавих фактів про природний бітум і, на наш погляд, цей матеріал зацікавить не тільки студентів, які вивчають дисципліну “Будівельні матеріали “, а й усіх хто відкритий до нових знань.
 


31-01-2024

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

Електронна бібліотека НТУ поповнилася новими виданнями. З новими надходженнями за січень місяць можна ознайомитись переглянувши меню сайту : "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (січень 2024)".

 

 



29-01-2024

ДАРУНКИ БІБЛІОТЕЦІ

 

 
 
Бібліотека Національного транспортного університету щиро вдячна авторам Михайлу Перетятко і Сергію Кокоту за подарований посібник для водіїв та уповноважених «Перевезення небезпечних вантажів автомобільними дорогами».
Посібник стане у нагоді всім, хто задіяний у сфері перевезення небезпечних вантажів або тільки планує приєднатися до них. Ви знайдете інформацію про небезпечні вантажі, їх властивості, класифікацію, маркування та необхідну документацію під час перевезення. Описані права та обов’язки учасників таких перевезень.
 
 


29-01-2024

ВЕБІНАРИ

 

 

РОЗКЛАД ВЕБІНАРІВ ВІД CLARIVATE НА ЛЮТИЙ 2024 РОКУ

У 2024 році компанія Clarivate продовжує безкоштовні вебінари українською у форматі онлайн на платформі Zoom. Вже відкрито реєстрацію на вебінари, що відбудуться у лютому.

Докладніше

 
1 ЛЮТОГО
Тема: Базові можливості Web of Science для наукової діяльності
Час 10:15–11:15
 
8 ЛЮТОГО
Тема: Світ журналів: хороші, погані та хижацькі
Час 10:15–11:15
 
15 ЛЮТОГО
Тема: Відкритий доступ
Час 10:15–11:15
 
22 ЛЮТОГО
Тема: Оцінка міжнародної співпраці
Час 10:15–11:15
Research Smarter
 
29 ЛЮТОГО
Тема: Підтримка чесності досліджень за допомогою надійних інструментів та даних
Час 10:15–11:15
Реєстрація


23-01-2024

ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ

 

28 січня 2024 року першому космонавту України, Герою України Леоніду Костянтиновичу Каденюку виповнилося б 73 роки…

Леонід Костянтинович Каденюк  — український льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем’єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, Почесний доктор Чернівецького Національного університету імені Ю. Федьковича.

Перший космонавт незалежної України Леонід Костянтинович Каденюк полетів у космос 19 листопада 1997 року. Значення цього польоту для престижу нашої держави в світі важко переоцінити: вперше в історії атрибути  української   державної символіки  –  прапор та герб України – були доставлені на космічну орбіту, і вперше звуки національного гімну лунали над планетою Земля. Докладніше

 



08-01-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МЕТРО планета відзначає 10 січня. В цей день у далекому 1863 році в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену довжиною шість кілометрів. Для XIX століття це стало резонансною подією, адже в багатьох країнах головним видом транспорту ще залишався кінний.
Потреба в будівництві підземного транспорту в Києві відчувалася вже в кінці XIX століття. Вперше ідея підземної залізної дороги в Києві виникла в 1884 році, але через високу вартість такого будівництва та відсутність досвіду міська влада не прийняла цей проєкт. Лише в 1949 році було створено Київметробуд та розпочато реальне будівництво.
6 листопада 1960 року провели відкриття першої лінії новозбудованого метро. Це був відрізок шляху від станції Дніпро до Вокзальної довжиною 5,2 кілометра.
У тематичному дайджесті «Історія метро Києва : відкриття першої черги Київського метрополітену», підготовленому відділом інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки, згадуємо, як будували перші станції метро Київського метрополітену.
Докладніше у Електронній бібліотеці НТУ/
 


03-01-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

ДО 100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

9 січня 1924 року народився Сергій  Параджанов, кінорежисер, сценарист. Вірменин, який народився у Тбілісі, сидів у російській  в’язниці - за український націоналізм.

Сергій Параджанов — особистість непересічна в усьому, починаючи з походження (в енциклопедичному словнику його називають «грузинським і українським режисером вірменського походження») і закінчуючи усім його життям. У середині 1960-х він увірвався в світовий кінематограф фільмом «Тіні забутих предків», і з того часу про нього не припиняють говорити. Ексцентричний, непередбачуваний, епатажний Параджанов не бажав і не міг жити «за правилами». Зрозуміло, що багатьом це не подобалось. Як сказав сам режисер, влада викреслила його з життя на 15 років — його то саджали до в’язниці, то просто не давали працювати. І все-таки він вижив і продовжив творити.

До ювілею Сергія Параджонова інформаційно-бібліографічний відділ підготував тематичний дайджест “Небезпечно вільна людина”.

 

Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету.

 



02-01-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

ШАНОВНІ  КОРИСТУВАЧІ!

Університетська бібліотека продовжує вас знайомити з фондом Електронної бібліотеки НТУ.

Вашій увазі пропонується бібліографічний покажчик «Надходження до електронної бібліотеки Національного транспортного університету за 2023 рік».

Переглянути повний текст видання ви можете скориставшись Електронною бібліотекою та сторінкою бібліотечного сайту «Е-Бібліотека НТУ / Видання кафедр».

 

 



31-12-2023

СВЯТА УКРАЇНИ

 




Сторінка: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20