26-10-2023

ЦІКАВО ЗНАТИ

 

ХІХ століття подарувало людству автомобіль. Відтоді популярність цього засобу пересування не знижується, а навпаки – зростає. Для прикладу: у світі щороку виготовляють понад 300 мільйонів автомобілів різних моделей, комплектації та вартості.
Чому затяті автомобілісти мають дякувати Леонардо да Вінчі? Як Юлій Цезар запобіг хаосу на дорогах? Де з’явився перший світлофор? Хто привіз в Україну перший автомобіль?

Докладніше у матеріалі «ТОП-10 фактів з історії транспорту, про  які ви не чули» на нашій сторінці у Фейсбуці.

 



23-10-2023

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Фонд Електронної бібліотеки поповнився новими повнотекстовими виданнями. Усі бажаючі можуть ознайомитися із новинками переглянувши меню сайту : "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (жовтень 2023)".

 



16-10-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

Тепер жінка за кермом – нічого незвичайного, хоч саме на цю тему люблять пожартувати чоловіки. А чи знаєте ви, що першим водієм у світі була жінка? Загалом про жінку за кермом – багато міфів і мемів. Але чи справедливо це все? Факти свідчать: несправедливо. Зверніть увагу на жіночі рекорди: першу далеку поїздку (106 км) на запатентованому Benz автомобілі здійснила жінка ще у 1906 р. Першою людиною, яка проїхала на автомобілі навколо світу, також була жінка! Нарешті, навіть такі важливі речі в автомобілі, як двірники та глушник, придумала жінка!

 

Відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки, до Дня автомобіліста та дорожника України, підготував тематичний дайджест «Перші жінки-автомобілістки на території України». Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету.

 



16-10-2023

БІБЛІОТЕЧНИЙ ДОСВІД

 

 

12 жовтня директор бібліотеки НТУ Олена МІРОШНИК взяла участь в робочій нараді керівників університетських бібліотек, яка відбулася на базі бібліотеки Національної Музичної Академії ім. П. І. Чайковського. Присутні ознайомились з специфікою роботи бібліотеки під час воєнного стану та обмінялися думками з інших питань.

 

 



10-10-2023

ПАМ'ЯТКИ КИЄВА

 

 

 

 

10 жовтня двом київським пам’яткам виповнюється 170 років. Обидві стали символами міста над Дніпром, але тільки одна з них дожила до наших днів. Сліди іншої наразі побачити практично неможливо, хоча повз них щодня проїжджають сотні тисяч киян і гостей міста.

Докладніше у матеріалі «Володимир із хрестом і готичний міст двох губерній», на нашій сторінці у Фейсбуці.

 



10-10-2023

ВИЗНАЧНІ УКРАЇНСЬКІ МАТЕМАТИКИ

 

 

 

 

МИХАЙЛО КРАВЧУК: МОЯ ЛЮБОВ – УКРАЇНА І МАТЕМАТИКА 

"...Майже жодне явище в створенні математичної науки в Україні не сталося без його участі, ...ані закладалися перші українські школи в місті і по селах, перші курси, перші українські університети (народний і державний), ... ані утворювалася математична термінологія або наукова мова... - нічого цього не робилося без найактивнішої участі Михайла Кравчука", - так писалося в характеристиці на нього, надісланій до Всеукраїнської академії наук 1929 р. у зв'язку з висуненням його кандидатури в дійсні члени академії.

9 жовтня 1892 року народився найвидатніший український математик XX століття Михайло Кравчук. Докладніше на нашій сторінці у Фейсбуці.

 



02-10-2023

МАСОВІ ЗАХОДИ

 

2 жовтня 2023 року, до Дня захисника та захисниць України, на базі бібліотеки НТУ відбулося відкриття художньо-творчої виставки робіт викладачів та студентів кафедри комп’ютерної, інженерної графіки та дизайну.

З вітальним словом виступив завідувач кафедри Микола Кузьмінець та подякував учасникам за представлені роботи національно-патріотичного спрямування, частина з яких піде на аукціон для допомоги ЗСУ. Він також висловив подяку за надані відстріляні гільзи, які силою мистецтва було перетворено на артоб’єкти.
Викладач живопису Євген Верхградський зробив огляд графічних технік та художньої складової представлених робіт, побажав подальших успіхів та творчого натхнення.
Відбулося обговорення представлених робіт, автори поділились тим, що саме надихнуло на створення таких образів та були озвучені плани щодо розширення та проведення подібних виставок в інших культурно-освітніх закладах столиці.
Виставка експонується за адресою:
НБК по вул. М. Бойчука, 42, поверх 8, читальний зал навчальної літератури, кім. 804.
Термін експонування: 2 жовтня - 31 жовтня 2023 року.
Фотографії заходу можна подивитися у Фотогалереї. Меню сайту: "Про нас / Фотогалерея".
 


02-10-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Пропонуємо вашій увазі дайджест «Найдивовижніши мости світу».

Мости – масивні споруди з бетону та металу, які важать тисячі тонн, і залишаються стояти навіть під час руйнівних стихійних лих, таких як землетруси, повені та урагани. Мости дозволяють людям долати численні природні перешкоди, такі як озера та річки, і є невід’ємною частиною сучасних залізничних перевезень.

Незважаючи на всю їхню важливість, ви навряд чи часто читали книги або статті, що вихваляють велич мостів. Давайте виправимо цей недогляд.

У цій добірці ви познайомитеся з найбільшими мостами світу. Але це буде не просте порівняння по довжині, площі або висоті. Всі споруди в цьому дайджесті будуть чимось виділятися, саме тому на них і варто звернути увагу.

Особливо цікаво буде ознайомитися з цим дайджестом студентам, які обрали своєю професією «Будівництво мостів і транспортних тунелів».

Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету.

 



02-10-2023

КНИЖКОВА ВИСТАВКА

 

 

 

 

З нагоди  Дня Захисників та Захисниць України в науковому читальному залі бібліотеки (НБК, 8 поверх, кім. 802) представлена книжкова виставка «Історія великого народу».

 

Не випадково це свято співпадає з днем українського козацтва. На книжковій полиці експонуються матеріали з фонду бібліотеки про багаті і славні козацькі традиції, які  сьогодні продовжують наші воїни – захисники боронячи  нашу державу. 

 



30-09-2023

СВЯТА УКРАЇНИ

 

Прийміть найщиріші вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.

Сьогодні важко переоцінити  роль  бібліотеки у збереженні та популяризації знань, їх внесок у розвиток вітчизняної освіти і науки,  просуванні української мови, культури та літератури. Під час війни кожен з нас робить внесок в загальну справу Перемоги. Ми стали гуманітарними штабами, волонтерськими та консультаційними центрами,  підтримуємо військових та внутрішньо переміщених українців.

Шановні колеги! Від щирого серця вітаємо з професійним святом! Миру та Перемоги нам! З повагою, Колектив бібліотеки Національного транспортного університету.

 




Сторінка: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20