20-05-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

21 ТРАВНЯ - ДЕНЬ НАУКИ

Наука значно полегшує наше життя, служить на благо людства і об'єднує людей в прагненні зробити світ кращим. Щоб вшанувати наукові традиції, працю вчених і наукових співробітників й нагадати, що саме наука є основою інтелектуального потенціалу нації та її майбутнього, в Україні був заснований День науки. Щорічно це свято відзначається в третю суботу травня згідно Указу Президента України «Про день науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97.

Шановні науковці  Національного транспортного університету!

Завдяки вашим  зусиллям  виконуються важливі для університету науково-дослідні роботи, здійснюється підготовка висококваліфікованих кадрів, забезпечується міжнародне співробітництво та академічна мобільність. Бажаємо вам міцного здоров’я, життєвої енергії, нових досягнень на науковій ниві та мирного неба.

 

З  повагою,

колектив бібліотеки НТУ.

 



18-05-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВАНКИ

День української вишиванки відзначається щорічно з 2006 року як національне свято. Саме в цей день українці з гордістю надягають улюблені вишиті  сорочки, сукні і на вулиці відчувається атмосфера свята.

У мирний час в цей день зазвичай влаштовували флешмоби, паради вишиванок, урочисті заходи в містах і селах. Зараз у воєнний час, влада не рекомендує влаштовувати масові заходи, але кожен українець може вдягти вдома вишиванку, або в колі друзів.

Докладніше

 

Цікаві факти про вишиванку, яких ви могли не знати.

  1. Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до УІ ст.. Проте, зразки української вишиванки з тих часів, на жаль, не збереглися.
  2. Вишивати національний одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм дітям.
  3. Вишиванка хрестиком є найпопулярнішим  швом, який використовують не лише у вишиванках, але й у іншим вишитих виробах. Найчастіше хрестиком виконували елементи рослинного та геометричного характеру.
  4. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став  Іван Франко. Саме він скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.
  5. У кожному регіоні Україні техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку є різними. Візерунок на вишиванці – це важливий код, за символами якого можна прочитати зашифровані послання наступним поколінням.
  6. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.
  7. Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору . А, наприклад, вишиванки чорного кольору у давнину одягали виключно чоловіки. Сині вишиті сорочки було прийнято одягати жінкам, що вже не планували народжувати, або ж маленьким дівчаткам.
  8. Орнаменти з вишиванки з кожним днем стають все більш популярними. Сьогодні їх втілюють не лише на сорочках, але й на будь-якому сучасному вбранні, на автомобілях та навіть у вигляді татуювання.
  9. Вважається, що у вишиванці має значення абсолютно все – тканина, нитки і їх колір. Є візерунки жіночі та чоловічі, є дитячі.
  10.  Українська вишита сорочка - це не просто елемент гардеробу, а й потужній оберіг. Історики стверджують, що українці споконвіку вишивали такі сорочки «зачаровуючи» їх на здоров’я, удачу або любов. 


16-05-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

17 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ТА ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА

Вітаємо всіх із святом, яке відмічає світ. Цього дня вітають усіх програмістів, системних адміністраторів, інтернет-провайдерів, веб-дизайнерів, редакторів інтернет-видань та інших людей, які зайняті у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

 

Мета свята – сприяти підвищенню рівня поінформованості про можливості, які може принести товариствам та країнам використання інтернету та інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), а також про шляхи подолання «цифрового розриву».

 

Історична довідка

Всесвітній день телекомунікацій
Святкувався щорічно 17 травня з 1969 на відзнаку заснування Міжнародного телекомунікаційного союзу і підписання Першої міжнародної телеграфної конвенції в 1865.

Всесвітній день інформаційного суспільства
В листопаді 2005 Всесвітній саміт з питань інформаційного суспільства (ВСІС) закликав Генеральну Асамблею ООН проголосити 17 травня Всесвітнім днем інформаційного суспільства, щоб наголосити на важливості інформаційно-комунікаційних технологій і широкого кола питань інформаційного суспільства, піднятих ВСІС. Генеральна асомблея в березні 2006 прийняла резолюцію (A/RES/60/252) яка визначила, що Всесвітній день інформаційного суспільства буде святкуватися щорічно 17 травня.

Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства
В листопаді 2006 Повноважна конференція Міжнародного телекомунікаційного союзу в Анталії, Туреччина, вирішила святкувати обидва свята 17 травня як Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства.

 



10-05-2022

ВІЛЬНИЙ ДОСТУП

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Електронна бібліотека НТУ поповнилася подарунковим виданням.

У цей нелегкий для всіх нас час, коли є необхідність володіти знаннями, як правильно і оперативно надати першу допомогу, видавництво «Олді+» надало вільний доступ до книги Вайди Тараса Степановича «Долікарська допомога». 

Автор понад 400 наукових та навчально-методичних праць, доцент кафедри спеціальної фізичної та вогневої підготовки Херсонського факультету ОДУВС, кандидат педагогічних наук.

У  навчальному посібнику висвітлені основні правила надання долікарської допомоги постраждалим внаслідок отримання ними різних ушкоджень та травм. Пропоноване видання дає змогу ознайомитися з основними принципами підходів щодо забезпечення збереження життя і здоров’я потерпілого, грамотно побудувати алгоритм оперативних дій у будь-яких екстремальних ситуаціях. Ви дізнаєтеся, як обстежити потерпілого на місці події, надати першу допомогу при травмах, переломах, вивихах та кровотечах.

 

Щиро дякуємо за можливість ознайомитися з даною книгою та чекаємо на подальшу співпрацю.

 

 



02-05-2022

ВИКЛАДАЧАМ

 

БЕЗКОШТОВНА СЕРІЯ ОСВІТНІХ ВЕБІНАРІВ ВІД RESEARCH4LIFE

Приєднуйтесь до участі у програмі вебінарів з 6 частин, призначеної для підтримки ваших процесів публікації та дослідницької комунікації.

Ця програма вебінарів, яка проходитиме з травня по липень 2022 року, призначена для дослідників із країн з низьким та середнім рівнем доходу, що відповідають критеріям відбору Research4Life, які хочуть створювати, оцінювати та поширювати свої дослідження.

Ця безкоштовна серія освітніх вебінарів допоможе вам орієнтуватися серед публікацій та наукових комунікацій, щоб ви могли більш ефективно ділитися результатами своїх досліджень і максимізувати свій дослідницький вплив.

Вебінари будуть представлені ключовими зацікавленими сторонами в певній галузі та відрізнятимуться за форматом, включаючи презентації, тематичні дослідження та обговорення. Ви зможете брати участь в обговореннях у чаті під час запитань і відповідей. Можна зареєструватися на всі вебінари серії або вибрати лише декілька. Реєстрація закривається опівночі напередодні кожного вебінару.

Детальніше про вебінари від Research4Life.

 



02-05-2022

ВИКЛАДАЧАМ

 

ВЕБІНАРИ УКРАЇНСЬКОЮ. ТРАВЕНЬ 2022

Clarivate, створює потужні ресурси та інструменти, що допомагають науковцям проводити, аналізувати, презентувати наукові дослідження на світовому рівні. Платформа наукової літератури Web of Science, на якій серед 15 баз є головна і перша в світі наукометрична база - Web of Science Core Collection (WoS CC) в якій представлено реферативну інформацію з понад 21800 журналів за усіма галузями знань. В WoS CC відбираються видання, монографії, матеріали конференцій за прозорими критеріями. Проіндексовано реферативні дані кожної публікації: назва, всі автори, всі установи, вихідні дані публікації, резюме, ключові слова, грантова підтримка, пристатейний перелік літератури, що дозволяє визначити цитованість та впливовість окремого документу або групи, певного автору чи наукового колективу, установи або країни. Для більш тонкої аналітики використовуються аналітичні надбудови Journal Citation Reports та InCites де розраховуються не лише абсолютні але і нормалізовані показники. Референс-менеджер EndNote дозволяє суттєво прискорити оформлення та уникнути технічних помилок при оформленні переліку літератури, Авторський профіль Publons з авторським ідентифікатором ResearcherID дозволяє представити здобутки науковцю навіть якщо відбувалися зміни прізвища чи транслітерації.

Для ефективного використання усіх інструментів Clarivate проводить щомісяця безкоштовні вебінари українською у Webex. Необхідна попередня реєстрація. Перейдіть за відповідним посиланням натисніть на слово REGISTER та заповніть анкету. Учасник що прослухав більше 90 % основного часу вебінару отримує на електронну пошту посилання для завантаження сертифікату протягом трьох робочих днів по закінченню заходу.

Докладніше

 

5 травня

Тема: Web of Science Core Collection для ефективної наукової діяльності.
Тези: Можливості Web of Science Core Collection для науковця, викладача та адміністратора. Де знайти ключову літературу за своєю темою? Де знайти партнера або рецензента? Які установи та науковці є лідерами за даним напрямом? Як з ними зв’язатися? Які видання спеціалізуються на даній темі? Які установи фінансували такі дослідження? Як знайти відповіді на ці питання за допомогою базового пошуку з використанням операторів пошуку та символів скорочення. Як виділити найцитованіші роботи останніх років? Як зберегти та поділитися з колегами найцікавішими даними? Як проаналізувати вибірку документів?

Реєстрація: (оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3xwPqrN
16:15–17:15https://bit.ly/3JRQuKG

10 травня

Тема: Профіль установи: створення, корегування, використання.
Тези: Коли, навіщо і кому необхідно оцінювати публікаційну діяльність організації? Які показники можна та варто дивитися? Складнощі та шляхи подолання при пошуку і аналізу публікацій установи. Створення та підтримання в актуальному стані профілю установи у Web of Science Core Collection. Які роботи (не) можуть потрапити в профіль організації? Як створити і експортувати в певному форматі список публікацій організації на певні роки. Відповіді на запитання, що буде поставлено в реєстраційних анкетах.

Реєстрація: (оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/37qRiHV
16:15–17:15https://bit.ly/3jKDx9l

12 травня

Тема: Можливості аналітичного інструменту InCites для науковця та адміністратора.
Тези:: Оглядовий вебінар можливостей аналітичного інструменту InCites. Які дані використовуються, які показники розраховуються, що таке CNCI, на що звертати увагу при аналізі здобутків установи, як порівняти ВНЗ за здобутками у певній галузі. Яка установа більш ефективна в певній галузі, чому? Критерії ефективності співпраці. Пошук партнерів для виконання проектів Аналіз документів за певною темою. Готові автоматичні звіти і результати з урахуванням запитів користувача. Відповіді на запитання, що буде поставлено в реєстраційних анкетах.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/37ZGqR1

24 травня

Тема: Research Smarter: Огляд літератури на відмінно.
Тези: Робота з джерелами інформації потребує певних навиків. Незалежно від того, працюєте ви над оглядом чи дисертацію, опис поточного стану проблеми, аргументація вибраної теми, вибір джерел які варті уваги можуть викликати хвилювання не лише у початківців. Не певні з чого почати? Відвідайте цю сесію, щоб дізнатися, як не боятися огляду літератури. Обговоримо як знайти відповідні статті; зрозуміти, які статті вказують на перспективні дослідження; як легко збирати й цитувати посилання; як працювати з посиланнями при написанні роботи та забезпечувати успішну співпрацю зі своїми співавторами.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3rRIqSK

26 травня

Тема: SWOT-аналіз в InCites: справжній коректний аналіз за спеціалізаціями.
Тези: InCites Benchmarking & Analytics на основі даних Web of Science Core Collection надає вам об’єктивні та надійні індикатори, необхідні для прийняття впевнених рішень щодо ваших досліджень. Приєднуйтесь до цієї сесії, щоб дізнатися, як коректно аналізувати продуктивність інституцій, оцінювати співпрацю, визначати експертів у тематиці, демонструвати сильні сторони, відкривати можливості, порівнювати з аналогами тощо.

Реєстрація: (перейдіть за посиланням, натисніть на Register та заповніть анкету):
10:15–11:15https://bit.ly/3vDTqUR

Вебінари проводить Тихонкова Ірина, к.б.н.,
Консультант з регіональних рішень Clarivate

Записи вибраних вебінарів на ютьюб каналі
https://www.youtube.com/channel/UCSMJ679M7c78lYA5eu41jYg
 


30-04-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

АУДИТ НАУКОВОЇ СТАТТІ. ЧОМУ ВІН АКТУАЛЬНИЙ ДЛЯ КОЖНОГО ВЧЕНОГО, ЯКИЙ ПЛАНУЄ ПУБЛІКАЦІЮ?

Чому вченому необхідно зробити аудит його статті, перш ніж подавати її до редакції наукового журналу для публікації? Науково-навчальний центр компанії "Наукові публікації" підготував нове відео, в якому детально відповідає на це питання. 

Переглянувши відео, Ви дізнаєтесь про етапи аналізу, а саме:

- Перевірка унікальності.

- Аналіз наявності самого дослідження і помилок в роботі.

- Перевірка оформлення і структури тексту.

- Аналіз якості перекладу тексту.

 



30-04-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

ЩО ТАКЕ АЛЬТМЕТРИКИ ТА НА ЯКИХ РЕСУРСАХ АНАЛІЗУВАТИ ЇХНІ ПОКАЗНИКИ?

На сучасному етапі розвитку наукометрії, інтернет-простору та ЗМІ, окрім традиційних бібліографічних показників для оцінки досліджень, використовують альтметрики. Це нові методи аналізу на основі не академічної, а суспільної ваги. Тобто, для оцінки впливу наукових робіт враховуються згадки в соціальних мережах, блогах, засобах масової комунікації та ін.

Докладніше

 

Альтметрики – не перші з запропонованих «нетрадиційних» метрик. Також вживають такі споріднені терміни як webometrics (вебометрики) та суbermetrics (кіберметрики). Поняття «альтметрика» вперше було вжито в Маніфесті альтметрії 2010 року. Категорію цих показників можна розділити на такі групи:

  • За кількістю завантажень та переглядів публікації;
  • На основі кількості цитування (за виключенням традиційних бібліометричних показників);
  • За збереженням в закладках;
  • На підставі кількості обговорень, коментарів, рекомендацій та ін.

Найбільш популярними та комплексним ресурсами для розрахунку цих показників є Almetric.com і PlumAnalytics.

Almetric

Унікальна платформа, що збирає статистичну інформацію про згадки в таких джерелах:

  • Політичні документи. Відстежується використання матеріалів у законах, підзаконних актах, наказах та інших регулятивних документах у всьому світі.
  • Основні ЗМІ. Досліджується інформація з-понад 4000 ЗМІ, з метою моніторингу популярності статті серед громадськості.
  • Бібліографічні онлайн-менеджери. Платформа надає детальну інформацію про кількість збережень за допомогою Mendeley. Для зручності статистичні дані можна розподілити за розташуванням, дисципліною та ін.
  • Платформи для рецензування після публікації. Включено систему оцінки за даними платформи Publons.
  • Wikipedia. Проводиться моніторинг згадок про опубліковані дослідження на 12 мовних  версіях енциклопедії.
  • Патенти. На основі даних IFI CLAIMS здійснюється аналіз згадок в патентах, що подаються в 9 міжнародних патентних відомств. За допомогою цього автори мають можливість глибше оцінити економічні наслідки свого дослідження.
  • Навчальні проєкти.  За допомогою Open Syllabus відображаються згадки в окремих книгах та програмах понад 4000 навчальних закладів з усього світу.
  • Блоги. Система кожного дня сканує та складає список щодо використання даних в понад 9000 академічних та неакадемічних блогів.
  • Dimensions. За допомогою ресурсу можливо моніторити згадки з CrossRef, PubMed Central чи OpenCitations або ж безпосередньо з повнотекстових записів, що надані видавцями контенту. Окрім посилань в наукових статтях, сервіс може відстежувати інформацію про цитування в книгах, препринтах, матеріалах конференцій, патентах, грантах, клінічних випробуваннях. Такі значення відносять радше до академічних показників та публікують на вкладці «Dimensions Citations».
  • Research highlights. Враховуються рекомендації, що опубліковано на ресурсі Faculty Opinions.
  • Соціальні мережі. Проводиться аналіз згадок у Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Sina Weibo, Pinterest.
  • Мультимедіа та інші онлайн-платформи. Також аналізуються згадки, що опубліковано в YouTube, Reddit, Q&A (stack overflow).

 

За допомогою деталізованого списку можна відстежувати кількість згадок та їхній тип для кожного окремого дослідження, а також, у якій країні статтю згадано найбільше та ким (представниками громадськості, вченими чи комунікаторами, до яких належать наукові блогери, журналісти та ін.) Окрім цього, для кожного типу згадок є окрема вкладка, де можна ознайомитись з текстом матеріалу, де опубліковано посилання.

PlumAnalytics

Цей сервіс має подібні принципи роботи, однак трохи інакшу методологію дослідження альтметрик. Зокрема, проводиться аналіз за такими показниками:

  • Цитати – категорія включає згадки як з традиційних індексів цитування, так і альтернативних. Останні більшою мірою позначають вплив на суспільство: патентні цитати, цитати в офіційних документах та ін.
  • Використання – відображає показник переглядів дослідження. Це можуть бути завантаження, переходи, відтворення відео та ін.
  • Охоплення – показує, яка кількість зацікавленої аудиторії прагне повернутись до результатів дослідження в майбутньому (додавання в закладки, збережене, кількість читачів)
  • Згадки – проводиться вимірювання кількості посилань на статтю у ЗМІ та блогах (записи в блогах, коментарі, огляди, посилання на Wikipedia, новинні ресурси).
  • Соціальні мережі. В цю категорію входять твіти, позначки «подобається» на Facebook, репости та ін. 

Нині, альтметрики все більше використовуються при оцінюванні впливу наукових досліджень. Однак, застосування цього виду показників має як прихильників, так і критиків. Кожен дослідник у праві самостійно вирішувати, зважати йому на альтернативні метрики чи сконцентруватися на класичних, бібліометричних показниках.

 

©Publ.Science

 

 



23-04-2022

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ РАДІАЦІЙНИХ АВАРІЙ ТА КАТАСТРОФ

 

26 КВІТНЯ - ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Атомний Вій опустив бетонні повіки.
 Коло окреслив навколо себе страшне.
 Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!
 Хто сіяв цю біду і хто її пожне?
 (
Ліна Костенко)

 

У цей день 1986 року на Чорнобильській атомній  електростанції стався вибух. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Але Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у пам’яті народний подвиг ліквідаторів.

Наслідки Чорнобиля стали драматичним уроком для цивілізації, суворим попередженням щодо масштабу відповідальності за життя, здоров’я людей і екологічну безпеку планети.

Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської трагедії. А пам'ять про ті події навчить нас цінувати мир і спокій.

 



23-04-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

ЯК НАПИСАТИ АРГУМЕНТАТИВНЕ ЕСЕ?

Вміння чітко висловлювати власну думку та переконливо її аргументувати – універсальне і варте опанування. Нам часто випадає писати есе – як елемент екземену (ЗНО, іспити з визначення рівня володіння іншою мовою тощо) чи контрольне завдання. Зазвичай, саме аргументативне есе вимагають як частину заявки для отримання стипендії чи участі в конкурсі. Все ж, необхідно пам'ятати, що аргументативне есе відрізняється від твору-роздуму, з яким ми його іноді плутаємо. Саме про останній різновид есе детально розповість (та проілюструє на прикладі) спеціалістка Проєкту сприяння академічній доброчесності в Україні - SAIUP, Марта Томахів, Ph.D.

У цьому відео ви дізнаєтеся про:

- що таке есе та для чого вчитися його писати;

- етапи написання есе;

- «формулу» написання аргументативного есе з п’яти абзаців;

- структуру складових частин есе (вступу, абзаців основної частини та висновку) на прикладі;

- що варто пам’ятати (академічну доброчесність і не тільки) під час написання есе.

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22