30-09-2022

ВІТАННЯ

 

 

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

Бібліотека Національного транспортного університету щиро вітає Вас з професійним святом і бажає вам успіхів в нашій важливій роботі з молодим поколінням УКРАЇНЦІВ. Миру нам усім і злагоди!

 

Колектив бібліотеки НТУ.

 

 

 



26-09-2022

ПЕРШОКУРСНИКУ

 

ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ ТА ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА НАЦІОНАЛЬНОГО ТРАНСПОРТНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ДСТУ 7. 76-96 дає таке визначення електронного каталогу : «Електронний каталог (ЕК) - це бібліотечний каталог в машиночитаній формі, що працює в реальному режимі часу і надається в розпорядження читачів бібліотеки».

 

Загальний обсяг ЕЛЕКТРОННОГО КАТАЛОГУ бібліотеки НТУ на 26.09.2022 року становить 161551 документ.

Каталог містить бібліографічну інформацію і розкриває склад та зміст бібліотечного фонду друкованих (книги, брошури, періодичні видання, нормативно-технічні документи, дисертації, автореферати дисертацій, тощо), електронних документів (повнотекстові видання викладачів НТУ), бібліографічні описи статей і слугує для забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів бібліотеки та реалізації багатоаспектного інформаційного пошуку.

 

Мета створення ЕЛЕКТРОННОЇ БІБЛІФОТЕКИ НТУ полягає в наступному: збереження та організація використання власних електронних інформаційних ресурсів в різних галузях знань та надання доступу до них користувачам бібліотеки із використанням засобів сучасних інформаційних технологій для підвищення ефективності і якості освітнього процесу. Загальний обсяг Електронної бібліотеки на 26.09.2022 року становить 2162 бібліографічних записи.

Докладніше

 

Фонд Електронної бібліотеки містить у собі:

  • навчальні видання – підручники, посібники, курси та конспекти лекцій, навчально-методичні комплекси, практикуми, словники професорсько-викладацького складу університету;
  • наукові видання – автореферати дисертацій, монографії, що передані до Бібліотеки авторами (правовласниками);
  • матеріали та тези доповідей наукових конференцій професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів та співробітників відокремлених структурних підрозділів НТУ;
  • авторські видання інших видавництв, отримані через легітимні джерела комплектування;
  • власні електронні ресурси Бібліотеки (бібліографічні та повнотекстові бази даних, що сформовані зусиллями співробітників бібліотеки).

Увага! Електронний каталог не є Електронною бібліотекою, але в ньому представлені  повнотекстові видання викладачів НТУ.

 

РІВЕНЬ ДОСТУПНОСТІ ЕЛЕКТРОННОЇ БІБЛІОТЕКИ - ВІЛЬНИЙ. АВТОРИЗАЦІЯ В ЕЛЕКТРОННОМУ КАТАЛОЗІ НЕ ПОТРІБНА.

 

За допомогою інформаційно-пошукової системи Електронного каталогу можна здійснювати пошук документів та переглядати інформацію про них.

 

Як знайти повнотекстове видання викладача?

В поле «Автор» потрібно ввести прізвище автора  електронного документа.

Поставити позначку у вікні «Електронна копія» (в нижній частині сторінки).

Після визначення усіх умов пошуку натисніть клавішу «Вибрати».

Після відкриття переліку повнотекстових видань певного автора вибрати потрібний документ і здійснити запуск гіперпосилання.

 

Для формування нового запиту потрібно очистити зміст попереднього, натиснувши відповідну клавішу.

 

Натисніть кнопку «Допомога»(правий верхній кут), щоб докладніше ознайомитися з правилами користування Електронним каталогом.
 


26-09-2022

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТУРИЗМУ

День туризму відзначається щорічно 27 вересня у всьому світі.

Історія стверджує, що туризм в сучасному розумінні, як масове явище і широкодоступна можливість здійснення подорожі, виник порівняно недавно, на початку минулого століття. Стрімко набираючи обертів, це явище стало на стільки популярним, що туризмом в тій чи іншій мірі стало займатися переважна більшість людей, особливо в розвинених країнах і країнах, що розвиваються. Поняття туризму почало швидко обростати специфічними термінами і визначеннями. Це і діловий туризм, і туризм для відпочинку, розважальний та освітній туризм і ціла маса найрізноманітніших форм і напрямків.

Популярність туризму пояснюється дуже просто, туризм - це вигода в усіх напрямках. Він не тільки сприяє процвітанню і благополуччю туристичних регіонів, активно підтримує високий рівень культурного збагачення, яке отримують мандрівники в процесі здійснення своєї поїздки, а й дає величезний заряд бадьорості.

Докладніше

 
Розуміючи користь і важливість розвитку доступного туризму, в 1979-му році Генеральна асамблея Всесвітньої туристської організації при Організації Об’єднаних Націй, що розташовувалася на той момент в іспанському місті Торремоліно, заснувала міжнародне свято - «Всесвітній день туризму», яке було запропоновано відзначати 27-го вересня. Метою цього свята було не тільки пропаганда туризму, а й широке висвітлення його внеску в економіку як окремих регіонів, так і світового співтовариства в цілому, а також подальший глибокий позитивний розвиток міжнародних зв’язків усіх країн. Девіз 1980 року був «Внесок туризму у збереження культурної спадщини, у загальний мир і взаєморозуміння», наприклад, в 2009 році це «Туризм - тріумф різноманітності», в 2017 девізом була фраза «Стійкий туризм - інструмент для розвитку».
Безліч країн підтримали ініціативу цієї поважної світової організації. Так, наприклад, в незалежній Україні Всесвітній день туризму був додатково закріплений указом Президента Україні від 21-го вересня 1998-го року № 1047/98 і носить назву «День туризму», відзначається також 27-го вересня.
День туризму - свято всіх, хто хоч раз відчув себе в ролі мандрівника, вибираючись з щоденної буденної суєти в ліс або на поле, на берег річки або озера, на море чи курорт, а також в інші місця, на які так багата наша улюблена земля! Цілком природно, що це свято і тих, хто сам безпосередньо зайнятий у цій сфері - сфері туристичного бізнесу. Свято персоналу та керівників готельних комплексів, співробітників туристичних компаній і музейних працівників, а також всіх, хто намагається професійно забезпечувати наш повноцінний відпочинок. Зі святом всіх, небайдужих до туризму людей!
 


26-09-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

Пропонуємо ознайомитись із повнотекстовими виданнями професорсько-викладацького складу НТУ, які надійшли до фонду Електронної бібліотеки університету у вересні місяці (меню сайту : "Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (вересень 2022)").

 

 

 



22-09-2022

ПЕРШОКУРСНИКУ

 

ГРАФІК ОБСЛУГОВУВАННЯ СТУДЕНТІВ 

ФАКУЛЬТЕТУ ТРАНСПОРТНОГО БУДІВНИЦВА ТА

ФАКУЛЬТЕТУ МЕНЕДЖМЕНТУ, ЛОГІСТИКИ ТА ТУРИЗМУ

(НБК по вул. М. Бойчука, 42, поверх 9, кімната 907)

 

СТУДЕНТИ ПЕРШИХ КУРСІВ ОБСЛУГОВУЮТЬСЯ

з 9.00 до 17.30

 

26, 27, 28, 29, 30 вересня – БІ, БІ-тех., ГЗ, ГЗ-тех., ГЗ(ОМ), ГЗ(ОМ)-тех., ГД, МТ, ТК, БА, ГБ, ПТ, СА, ТЗ, МН(МО), МН(МО)-тех., МН(МЗД), МН(МПД), МН(ЛГ), МР, ФТ, ФТ-тех., ТР, МТР.

 

При собі мати студентський квиток або залікову книжку, ручку.

 



22-09-2022

ДО УВАГИ ВИКЛАДАЧІВ НТУ

 

ПОРЯДОК ПРИЙОМУ ТА РОЗМІЩЕННЯ ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ ПРОФЕСОРСЬКО-ВИКЛАДАЦЬКОГО СКЛАДУ НТУ В ЕЛЕКТРОННІЙ БІБЛІОТЕЦІ

  1. Передавання повнотекстових видань їх авторами до Електронної бібліотеки НТУ започатковується з метою їх надання в загальний доступ у режимі online.
  2. Автор/співавтор особисто здає видання до відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Бібліотеки. Отримує акт прийому-передачі документу. Бібліотека не займається доставкою актів авторам чи укладачам.
  3. Захист електронних видань від копіювання робить сам автор. Повнотекстові видання приймаються тільки у форматі PDF.
  4. Cкладові частини видання (титульний лист + текст + рекомендована література) повинні йти одним файлом.
  5. Бібліотека розміщує на своєму сайті електронні копії видань та спільно з Інформаційно-обчислювальним центром НТУ забезпечує до них доступ.
  6. Якщо потрібно, автор має право вносити зміни та доповнення до видання, після чого версія електронного ресурсу має бути поновлена працівниками відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Бібліотеки.
  7. З плином часу видання можуть застарівати. Таким чином, кафедри університету повинні надавати до відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки списки видань, які слід видалити з електронного каталогу як застарілі. 

З питань передачі електронних видань звертайтеся до відділу ІТ та КЗ бібліотеки за адресою:

НБК по вул. М. Бойчука, 42. поверх 9, кімната 903.

Довідки за тел. (044) 284-70-13.

 



22-09-2022

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Пропонуємо Вам ознайомитися з бібліографічним покажчиком «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», підготовленим інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки.

Покажчик відображає видання наявні у бібліотеці НТУ. Хронологічно охоплено період 1995-2021 рр. Представлений покажчик містить у своєму переліку: стандарти, навчальні, наукові, довідкові та електронні видання.

Принцип упорядкування відібраних матеріалів за типом  літератури, а в середені розділів – алфавітний.

Покажчик розрахований на студентів, аспірантів, науковців, викладачів вищих навчальних закладів, спеціалістів з питань бібліотекознавства, працівників інформаційних служб.

 



21-09-2022

БІБЛІОТЕЧНИЙ ДОСВІД

 

 

20 вересня 2022 року в. о. директора бібліотеки НТУ Мірошник О. М. взяла участь у нараді директорів університетських бібліотек  м. Києва.  На зустрічі обговорювались питання особливості роботи  бібліотек у період воєнного стану та шляхи для подальшої ефективної роботи.

 

 



20-09-2022

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

ДО 150-РІЧЧЯ ВИДАТНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ СПІВАЧКИ

23 вересня виповнюється 150 років від дня народження славетної оперної співачки Соломії Крушельницької. Вона своїм талантом підкорила найвідоміші світові оперні сцени. Композитор Джакомо Пуччіні вважав її своєю рятівницею, а музикознавець Ґвідо Маротті порівнював із давньоєгипетською царицею Нефертіті. Попри славу, Соломія була дуже приватною особою: не вела щоденника, не писала спогадів, мало з ким ділилася особистим. Дотепер в біографії артистки є багато нез’ясованих фактів і нерозкритих таємниць.

До ювілею відомої українки Бібліотека НТУ підготувала бібліографічний покажчик «Таємниці Соломії Крушельницької»

У покажчику зібрано матеріали про життєвий та творчий шлях неперевершеної Соломії — зірки оперної сцени, виконавиці українських народних пісень та пісень українських композиторів.

 

 



15-09-2022

ПРИВІТАННЯ

 

 

ВІТАЄМО ПЕРШОКУРСНИКІВ З ПОЧАТКОМ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ!

Бажаємо бути достойними звання студента університету, жаги до знань, особистих звершень, наукових відкриттів. Сподіваємося, в університеті Ви знайдете справжніх друзів і однодумців.

Сайт бібліотеки НТУ надає важливу інформацію студентам для якісного навчання. Запрошуємо Вас відвідати головну сторінку сайту для ознайомлення з  онлайн послугами бібліотеки  НТУ та її електронними ресурсами.

 

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22