29-11-2022

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 300-річчя Григорія Сковороди бібліотека підготувала бібліографічний огляд літератури «Великий син Великого народу»

 

Навряд чи хто-небудь із діячів української культури, окрім хіба Тараса Шевченка, упродовж ХІХ – ХХ століть привертав до себе таку пильну увагу світу, як мандрівний слобожанський поет і філософ Григорій Сковорода (1722–1794). Про життя та творчість Сковороди написано сотні історико-філософських, богословських, літературознавчих, лінгвістичних, педагогічних, музикознавчих та інших розвідок.

У працях присвячених Сковороді його називали то “українським Сократом”, то “українським Жан-Жаком Руссо”, то “українським Франциском Асизьким”, розглядали як носія “космічної свідомості” і як “апостола раціоналізму”, як найяскравішого представника “емблематичного стилю в містичній літературі Нового часу”, як “найбільшого після перших отців Церкви християнського філософа світу” і як чоловіка, що втілив у собі всі риси українського народу та протоптав “питомо східнослов’янську стежину осягнення реальності”. Ці присуди перетворюють нашого філософа на своєрідний символ української культури від давнини до сьогодні.

Цей бібліографічний огляд літератури знайомить Вас з творчею спадщиною Григорія Сковороди, а також з працями літературознавців, які досліджували життя і творчість великого філософа, про їх знахідки й міркування, що призвели до важливих наукових результатів.

 

Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету.

 



23-11-2022

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 300-річчя Григорія Сковороди бібліотека підготувала науково-бібліографічний покажчик «Сковородіана Леоніда Володимировича Ушкалова».

Сотні вітчизняних і закордонних науковців у царині філософії, історії, богослов’я, лінгвістики, педагогіки та літературознавства присвятили вивченню філософських діалогів і трактатів, притч, байок, візій, псальмів, кантів, солілоквій та листів Григорія Сковороди численні наукові розвідки.

Леонід Володимирович Ушкалов був фундатором сковородинської теми. Він є автором численних історико-літературних та історико-філософських праць. Ми зупинилися лише на окремих дослідженнях видатного філолога, але навіть оглядовий ракурс засвідчує посутній та вельми достойний внесок харківського вченого у справу вивчення життя і творчості Григорія Сковороди.

 

Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету.

 



20-11-2022

ДО 300-РІЧЧЯ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

 

ОБРАЗОТВОРЧА СКОВОРОДІАНА

Григорій Сковорода не залишив своїх автопортретів, хоч малював досить вправно. А серед його друзів не було художників. Хто ж зберіг образ нашого мудреця? Про перші портрети й про створення інших зображень Григорія Савовича Сковороди розповідає мистецтвознавиця Діана Клочко.

 

* Уточнення: на 18 хв.50 сек Д. Клочко сказала, що Г. Сковорода не був у Токаї (Угорщина). Насправді Григорій Сковорода жив у Токаї з 1745 по 1750, працював перекладачем у Комісії для заготовляння токайських вин та реґентом у греко-руській церкві св. Миколая.

 



14-11-2022

МАСОВІ ЗАХОДИ

 

«МОВА – НАША ЗБРОЯ»

9 листопада, у День української писемності та мови, в дистанційному форматі, відбувся святковий захід «Мова – наша зброя», організаторами якого стали викладачі кафедри теорії та історії держави і права та працівники бібліотеки Національного транспортного університету.

 

До свята, головним бібліографом бібліотеки Валітовою Н.Д., була підготовлена виставка творів визначних українських письменників у яких показана боротьба українського народу за незалежність країни.

 

Цікавою, змістовною і корисною для всіх була презентація книжкових новинок головного бібліотекаря Ушакової Л. С. До уваги учасників заходу, було представлено апокаліптичний роман «Другу також варто придбати», українського письменника і кінорежисера Олега Сенцова, написаний у в'язниці в Якутії і виданий 2020 року..

 

У святі взяли участь студенти факультету транспортних та інформаційних технологій. Вдалою добіркою ліричних віршів вони нагадали про силу українського слова. Наша мова пронесла через віки свою суцільну віру, свою єдину одержимість, свою зранену, скривавлену, але незломлену і не упокорену душу. Вона з сили інтелекту й криці моралі. Наша мова – ніжна й тендітна, а міцніша броні, бо єднає дух і тіло, бо в її основі – непорочність і чистота. Наше слово довело на повен голос, що воно велике слово великого народу. Про все це нам розповіли студенти нашого університету.

 



03-11-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

ТОП-3 НАЙКРАЩИХ ЗАСТОСУНКІВ ДЛЯ НАУКОВЦЯ

Для сучасної наукової спільноти використання спеціальних мобільних додатків, платформ та соцмереж для дослідників значно полегшує, оптимізує роботу, сприяє міжнародній комунікації з колегами, зростанню наукометричних показників та власному просуванню.

 

Після перегляду відео Ви дізнаєтесь?

Як зареєструватися у Web of Science My Research Assistant? Переваги його використання.

Як функціонує мережа Research Gate?

Які можливості для науковців відкриває MendeleyReferenceManager?

 



03-11-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

 

ВІДЕОАНОТАЦІЯ: ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ

Перехід великої кількості наукових журналів в електронний формат та загальна цифровізація суспільства значно вплинула на наукометрію ХХІ століття. Окрім звичної для всіх дослідників текстової анотації, почали використовувати й графічну та відеоанотацію.

Докладніше

 

Використання цифрових та графічних матеріалів направлене на пояснення наукового дослідження та привернення уваги широкого кола аудиторії з різних дослідницьких сфер. Відеоанотація зазвичай подається у вигляді короткого мультимедійного матерілу, у якому акцентується увага на різних частинах дослідження у формі графічного відображення, записаних відеоматеріалів, або навіть презентацій PowerPoint.

 

Такий вид наукової анотації набуває все більшого поширення для публікацій у STEM. Серед переваг використання відеоанотацій можна виокремити:

⇒ Візуальну привабливість.

⇒ Можливість продемонструвати власні експерименти.

⇒ Ілюстрацію складних теоретичних концепцій.

⇒ Підвищення видимості наукового дослідження в інтернет-просторі, можливість використати для публікації в соціальних мережах, що сприятиме підвищенню наукометричних показників та показників альтметрик.

 

Які існують типи відеорефератів?

 

Відеоанотації не обмежуються одним, чітко реграментованим форматом, а можуть бути змонтованими як:

Пояснювальне відео на дошці – матеріал, де основна суть дослідження подається у вигляді намальованих на мультимедійній дошці графічних елементів з їхнім поясненням.

Анімація –  анімовані або стаціонарні ілюстрації, що створені переважно за допомогою програм Animaker, Blender, K-3D, Plastic Animation Paper тощо. Часто використовується для відображення робочих моделей експерименту.

Презентація PowerPoint – один з найпростіших способів створення відеоанотації, що надає можливість створення продуманих візуальних зображень. Зверніть увагу, під час використання відеоанотації важливо зосередитися на поясненні роботи, а не просто перераховувати факти, наведені у дослідженні.

Самозапис – озвучування відеоанотації автором. Цей метод створення відеореферату дає можливість автору рекламувати свою роботу, буквально розмовляючи з аудиторією. При перегляді відеоанотації автора може бути видно на екрані, що дає можливість безпосередньо пов’язувати роботу та дослідника.

Поєднання типів – при створенні відеоанотації не обов’язково використовувати один з наведених вище типів, можливе їхнє поєднання та адаптація під ту чи іншу роботу.

 

Як створити ефективну відеоанотацію?

 

При створенні відеоанотації слід звернути увагу на такі ключові моменти:

Тривалість відео. Не варто використовувати довгі відео, ідеальний варіант – до 5 хвилин. За такий проміжок часу дослідник зуміє максимально концентровано подати інформацію, не відхиляючись від теми та не перенавантажуючи аудиторію.

Структура. Як і для створення текстової анотації, варто звернути увагу на структуру: висвітлити тему, мету, вступ, короткий опис застосованих методів, результати та висновок.

Технічні характеристики. Технічні моменти сприяють кращому засвоєнню інформації та формування позитивної думки про дослідження. Обов’язково записуйте відео в тихому місці, подалі від фонових шумів; використовуйте якісний мікрофон; запишіть відео в добре освітленому приміщенні; не використовуйте фото або відеозйомку зі спалахом, якщо це не потрібно.

Фрази спонукання до дії. Ви можете вставити кілька фраз із закликом до дії в кінці свого реферату, щоб привернути увагу до вашої наукової роботи.

Доступність. Використовуйте доступний для аудиторії формат: MP4, MOV, WMV і MKV.

 

Відеоанотація – новий цифровий формат в роботі з науковим дослідженням, що окрім інформаційної виконує й поляризаційну функцію. Використання відеоанотації має широкі можливості для застування в науковому просторі.

 

©Наука та метрика

 



02-11-2022

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 90-річчя з дня народження одного з фундаторів НТУ - Бориса Михайловича Лісіцина інформаційно-бібліографічний відділ підготував віртуальну виставку його праць, які знаходяться у фонді бібліотеки.

 

Б.М. Лісіцин – фахівець у галузі обчислювальної техніки та будівельної механіки. Основні напрямки його наукової діяльності: дослідження попередньо напружених у двох напрямках залізобетонних плит і шатрових панелей; розрахунок плит на пружній основі методом визначних станів; метод визначних станів, його застосування до розвитку деяких класів теорії пружності; задачі теплопровідності і термопружності з урахуванням неоднорідності середовища; розрахунок неоднорідних і багатошарових пластин в постановці теорії пружності в просторі.

 

Меню сайту : «Ресурси бібліотеки / Віртуальні виставки / Серія «Ювіляри Національного транспортного університету».

 



01-11-2022

КНИЖКОВА ВИСТАВКА

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 78-ої наукової конференції професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів та співробітників відокремлених структурних підрозділів університету бібліотека підготувала книжкову виставку «Нові надходження праць професорсько-викладацького складу НТУ до бібліотеки».

З виставкою Ви можете ознайомитися у довідковому читальному залі по вул. Омеляновича-Павленка, 1, кімната 345.

 

Інформаційно-бібліографічний віддіп

 



01-11-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

Пропонуємо ознайомитись із повнотекстовими виданнями професорсько-викладацького складу НТУ, які надійшли до фонду Електронної бібліотеки університету у жовтні місяці (меню сайту : "Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (жовтень 2022)").

 



25-10-2022

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 90-ї річниці з дня народження Анатолія Івановича Воркута співробітники інформаційно-бібліографічного відділу підготували віртуальну виставку. Пропонуємо Вам ознайомитися з працями цього видатного вченого, які знаходяться у фонді бібліотеки НТУ.  

 

А.І. Воркут відзначався енциклопедичними знаннями та величезною працездатністю. Створив та очолював наукову школу з теорії транспортного процесу, підготував десять кандидатів наук, мав понад 150 друкованих праць, серед них – п’ять монографій та два підручники, в яких викладено фундаментальні положення теорії транспортного процесу. Його монографії стали популярними підручниками для студентів та довідниками для спеціалістів. Фундаментальний підручник «Грузовые автомобильные перевозки» широко використовується в Україні та багатьох країнах, які утворились після розвалу колишнього СРСР, і по теперішній час.

 

Меню сайту : «Ресурси бібліотеки / Віртуальні виставки / Серія «Ювіляри Національного транспортного університету».

 




Сторінка: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22