18-03-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

Постать Івана Мазепи одна з найзагадковіших в українській історії. Дискусія, полеміка щодо оцінки його дій, вчинків і досі триває у науковій, популярній літературі. Причиною тому – великий масштаб цієї особистості, яку важко збагнути, вмістити у певні рамки зрозумілості, осягнення. Гетьмана любили і ненавиділи, поважали і побоювались, цінували і остерігались, прославляли і оббріхували як в часи його кермування, так і пізніше, у наступні десятиліття та століття.

З нагоди 385-ї річниці від  дня народження  бібліотека пропонує бібліографічний огляд про життя та діяльність гетьмана України Івана Мазепи. Докладніше...

 



06-03-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 
До 210-ї річниці від дня народження
 
Тарас Григорович Шевченко – видатний український письменник та поет, чия творчість зробила його символом українського народу та однією з головних колон, на якій тримається вся наша українська культура. Так, всі ми з вами ще із шкільної лавки добре знаємо Шевченка саме як письменника, поета, та от трошки призабули про те, що Тарас Григорович був не лишень геніальним письменником, а і не менш геніальним художником.
 
Художня спадщина Тараса величезна – збереглось 835 творів, картин, портретів, гравюр на різні теми, написані протягом різних періодів життя великого Кобзаря. Ще понад 270 художніх творів вважаються втраченими, нажаль.
 
У бібліографічному покажчику «Тарас Шевченко: на вернісажі майстра пензля», підготовленому відділом ІТ та КЗ бібліотеки, маємо намір познайомити вас із цією значно менш висвітленою стороною творчості видатного українця, познайомити із Шевченком-художником.
 
 


06-03-2024

ВЕБІНАРИ

 

Цикл вебінарів для спільнот ЗВО “ВІДКРИТІ ЗНАННЯ В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ: ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ”.
Мета циклу вебінарів: Відповідно до рішень/рекомендацій ЮНЕСКО та Євросоюзу довести можливість і необхідність долучення ЗВО України до формування екосистеми відкритих освітніх ресурсів (OER) в державі, зокрема для подолання кризи нестачі сучасного доступного освітнього контенту українською мовою та формування пулу безкоштовних, доступних, інклюзивних відкритих підручників для вищої освіти в період воєнного стану в державі.
Спікерами у вебінарах запрошені визнані закордонні й вітчизняні викладачі, науковці, бібліотекарі, фахівці з авторського права та ІТ-технологій.
 
Тема №3: "Переваги відкритих освітніх ресурсів: зарубіжний досвід та формування українських стратегій. Інклюзія”
 
7 березня 2024 р. з 11:30 до 13:00
 
Реєстрація обов'язкова (дедлайн : 6-го березня 2024 до 18:00)
 
(Якщо посилання не відкривається, скопіюйте його та вставте в нове вікно/вкладку або скористайтесь іншим браузером)
 
Спікери вебінару: Nikki Andersen, University of Southern Queensland (Australia), та Ірина Голуб, Український державний університет науки і технологій (УДУНТ, Україна).
Модератор: Тетяна Колесникова, директорка наукової бібліотеки Українського державного університету науки і технологій
 
Вебінари відбуватимуться на платформі ZOOM.
 
Організатори:
- Український державний університет науки і технологій,
- Секція університетських бібліотек Української бібліотечної асоціації
 


04-03-2024

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

 

Всі ми найперше знаємо його як геніального поета. Але володів він багатьма талантами. Видатний ґравер, живописець, прозаїк, драматург, співак, актор, режисер, скульптор, фотограф… 

До дня народження видатного Кобзаря розкажемо вам трішки про деякі його вміння. А допоможе у цьому віртуальна виставка «На вернісажі майстра пензля», створена відділом ІТ та КЗ бібліотеки (меню сайту : «Бібліотечний гід / Віртуальні виставки / Виставка-портрет /«На вернісажі майстра пензля»).



04-03-2024

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Пропонуємо до вашої уваги нові видання, що надійшли до Електронної бібліотеки у лютому місяці. Докладніше меню сайту: "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (лютий 2024)".

 



29-02-2024

БІБЛІОТЕЧНИЙ ДОСВІД

 

28 лютого 2024 року директор бібліотеки Національного транспортного університету Олена МІРОШНИК взяла участь у нараді керівників бібліотек на базі науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Сікорського.

В рамках заходу пройшла зустріч за круглим столом  «Війна 2014-2024 рр. Сутність російської агресії та засади української перемоги» метою якого є розкриття сутності російської агресії проти України та формулювання засад української перемоги. Своїми думками поділились Ігор Гордійчук, Герой України, заступник начальника Національного університету оборони України; Павло Мовчан, український громадський діяч, журналіст і політик, поет, перекладач; Георгій Філіпчук,  академік, голова Конгресу української інтелігенції; Павло Гриценко,  директор Інституту української мови НАН України; Заєць І. О. український політик, Стасюк О. О. голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців.

 

Присутні ознайомились з нещодавно відкритим Smart Shelter CLUST Space – першим простором, що поєднує укриття та сучасний коворкінг.

 



27-02-2024

ДАРУНКИ БІБЛІОТЕЦІ

 

 

 

Дякуємо Онищенку Артуру Миколаєвичу, завідувачу кафедри мостів, тунелів та гідротехнічних споруд, доктору технічних наук, професору за подаровану до фонду бібліотеки монографію «Методи підвищення корозійної стійкості та довговічності транспортних і гідротехнічних споруд».

Приємно, коли бібліотека поповнюється новими виданнями і вони стають часткою нашого фонду та допомагають у забезпеченні навчального процесу.

 

 



21-02-2024

МАСОВІ ЗАХОДИ

 

Щорічно 20 лютого по всій Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні . Минуло десять років від тоді як захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України на майдан вийшли громадяни.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загнули понад сто осіб, сотні були поранені. Згодом загиблих учасників почали називати «Небесною сотнею». За даними  Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули.

       

Кафедра теорії та  історії держави і права разом зі студентами 1 курсу зібрались за круглим столом, щоб вшанувати  пам'ять загиблих під час Революції Гідності. Присутні згадали події того часу в центрі європейської столиці, коли лилась кров і від куль снайперів гинули беззбройні люди. Скорботну картину доповнювали відеокадри тих трагічних днів та вірші присвячені Героям Небесної Сотні, які лунали у виконанні молоді. 

Література також є важливим інструментом нагадування про минуле та його осмислення. Головний бібліотекар абонементу художньої літератури Людмила УШАКОВА ознайомила  учасників круглого столу з добіркою творів, які увічнили події Майдану та його героїв.

 



19-02-2024

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

До Дня пам’яті героїв Небесної Сотні

 

Борітеся – поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

 

Т. Г. Шевченко

 

Попри творчу натуру Тарас IШевченко завжди був бунтарем. До наших днів його ім’я ототожнене з такими визначеннями, як символ України та національний герой. Його творчість підіймає бойовий дух українського народу як з часів Революції гідності так і сьогодні - під час повномасштабного вторгнення РФ.

Творчість будителя нації Тараса Шевченка набула особливої цитованості та інтерпретацій під час Революції Гідності. Окрім появи революційного та громадського контенту, цьому сприяло наближення ювілею. 2014 року виповнювалося 200 років від народження великого поета.

 

У інформаційному дайджесті «Шевченко на барикадах, або як Кобзар став одним із майданівців», підготовленому відділом ІТ та КЗ бібліотеки, розповідаємо про прояв Шевченка на Майдані.

 



12-02-2024

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

 

Всесвітній день радіо (World Radio Day) відзначається щорічно 13 лютого, починаючи з 2012 року, за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО.

 

Протягом багатьох років суспільство цікавить історія винайдення радіо. Справа в тому, що практично в один і той же час це геніальне відкриття зробили кілька вчених з різних країн. Олександр Попов, Гульєльмо Марконі, Нікола Тесла, Генріх Герц, Ернест Резерфорд – всі ці люди так чи інакше пов’язані з радіо.

Не так важливо, кого з них першим відвідала геніальна думка, всі вчені вклали в розвиток науки неоціненний вклад. 

Докладніше

 

Слово в перекладі з латинської  radiare  означає  «випромінювати,  випускати промені». Основою радіо  є  електромагнітні  хвилі.

Питання першості  у відкритті  радіо у різних країнах трактується по-різному, тому що розвиток радіо був еволюційним, протягом двох століть.

 

 

 

 

 

Поняття електромагнітного поля було введено в 1845 році  Майклом  Фарадеєм,  це було одне з найважливіших відкриттів людства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Через 20 років після цього Джеймс Максвелл  створив теорію електромагнітного поля і вивів всі його закономірності.

Учений довів: електромагнітне випромінювання може поширюватися в просторі зі швидкістю світла.

 

 

 

 

 

Відкриття радіо відбулося багато в чому і  завдяки  Генріху  Герцу. Цей геніальний вчений в 1887 році створив генератор і резонатор електромагнітних коливань. Буквально через рік він продемонстрував громадськості наявність електромагнітних хвиль, що поширюються зі швидкістю світла у вільному просторі. Проблема в тому, що конструкція  Герца працювала лише на відстані кількох метрів один від одного, в приймачі було видно лише іскру, та й то в темряві. Прилад не ідеальний і вимагав удосконалення. Геніальному інженеру і експериментатору нічого не коштувало поліпшити свій винахід. На жаль, Герц помер у віці 37 років в 1894 році, незадовго до відкриття Марконі і Попова.

У Німеччині першовідкривачем способів передачі і прийому електромагнітних хвиль вважають Генріха Герца. У США впевнені, що заслуга винаходу радіо належить Миколі Теслі, який запатентував в 1893 році передавач,  а в 1895-м - приймач. Більшість країн вважає творцем першої  успішної радіосистеми італійського інженера Гульєльмо Марконі. Він домігся цього в 1895 році. Російський фізик Олександр Попов відстав від нього всього на один місяць.

Приблизно в цей же час американський дантист Малон Луміс заявив про те, що відкрив спосіб бездротового зв'язку. Сигнал передавався за допомогою двох повітряних зміїв, до яких були прикріплені електричні дроти. Один з них був антеною радіопередавача, другий - антеною радіоприймача. У 1880- практичну розробку та застосування радіопристроїв здійснювали Нікола Тесла в Америці, Олівер Лодж, Гульєльмо Марконі в Європі, Джагадіш Ч.Бос в Бенгалії, Олександр Попов в Росії, Микола Пильчиков, Семен Айзенштейн, Сергій Жидковський в Україні та інші.

В 1890 році практично одночасно ряд вчених провели успішні експерименти по використанню електромагнітних хвиль, застосувавши при цьому удосконалені елементи.

Хоч дискусії про винахідника радіо не припиняються й досі, можемо точно сказати: Україна не пасла задніх.

Цікава подія трапилася 25 березня 1898 року. Цього дня український вчений Микола Пильчиков прочитав в Одесі лекцію про бездротову телеграфію та продемонстрував кілька дослідів, пов’язаних з радіокеруванням (керування “крізь стіни”). Серед предметів дослідів був годинник, що керувався за допомогою радіосигналу, модель маяка з керованими сигналами тощо.  Важливо сказати, що вчений використовував і розробки інших винахідників, і власні напрацювання. Також відомо, що Пильчиков пропонував військовому міністру запровадити у радіокерування у військовій сфері — телеграфний захищений зв’язок, керовані міни, мінні човни та міноносці без екіпажу. Вченому дозволили проводити дослідження і надали відповідне фінансування та обладнання.

Отож можемо з впевненістю сказати, що українські вчені працювали на рівні світових технологій.

Щодо радіомовлення в Україні, то вперше така подія відбулася 16 листопада 1924 року о 19:00. Гучний, але не надто якісний звук сколихнув вулиці Харкова: «Алло, алло, алло! Говорить Харків, говорить Харків, говорить Харків! Усім, усім, усім! Працює перша в Україні радіотелефонна станція!». 

 




Сторінка: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20