23-06-2023

ДО УВАГИ ВИКЛАДАЧІВ НТУ

 

ШАНОВНІ ВИКЛАДАЧІ ТА СПІВРОБІТНИКИ УНІВЕРСИТЕТУ!

В зв’язку з періодом відпусток, з 26 червня, відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки, тимчасово, припиняє прийом електронних повнотекстових видань професорсько-викладацького складу НТУ. 

 

З питань передачі електронних видань звертайтеся за адресою:

НБК по вул. М. Бойчука, 42. поверх 9, кімната 905.

Довідки за тел. +38 (044) 285-77-90 (Волкова Людмила Анатоліївна)

 

Увага! Електронні видання будуть розміщені в електронній бібліотеці після 26 липня.

 

Дякуємо за розуміння. Слідкуйте за оголошеннями.

 



20-06-2023

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Фонд Електронної бібліотеки поповнився новими повнотекстовими виданнями. Із новинками можна ознайомитися переглянувши меню сайту : "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (червень 2023)".

 

УВАГА! ЕБ поповнилася виданнями зарубіжної художньої літератури.

 



19-06-2023

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

"Це тільки спроба розповісти про покоління, яке погубила війна, про тих, хто став її жертвою, навіть якщо врятувався від снарядів".
Е. М. Ремарк
 
Ці слова Еріх Марія Ремарк написав у передмові легендарного роману «На Західному Фронті без змін», і саме вони можуть повністю охарактеризувати його життя. Після закінчення Першої світової війни він прожив понад 50 років, але так і не зміг оговтатися. Усе його життя – лише невтішна спроба знову знайти сенс, який забрала Вона.
22 червня виповнюється 125 років від дня народження письменника. На честь пам'ятної дати Бібліотека підготувала віртуальну виставку та бібліографічний покажчик "Людина, яка сперечається з війною".
Докладніше http://surl.li/hzdai
Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету: http://surl.li/hzdau
 


13-06-2023

ДО 300 - РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

 

 

 

300 років тому, у червні,  народився Адам Сміт – філософ, класик економічної науки та автор сучасної економічної теорії. Результати його досліджень, викладені в численних працях, вплинули не лише на розвиток господарства Заходу, але й значною мірою на етику й спосіб життя людей.      

Сміт мав шотландське походження і виховувався в традиційних британських традиціях. Він здобув відмінну освіту після чого займався науковою та викладацькою роботою: читав лекції з юриспруденції, етики, риторики й політекономії в університеті Единбурга, а потім Глазго. Він одним з перших зробив ґрунтовний аналіз капіталістичного суспільства у всіх його проявах, дослідивши політичний, морально-етичний та економічний аспекти розвитку суспільства.

Докладніше

 

Адам Сміт, видатний англійський учений-економіст, центральна фігура класичної політичної економіі. Адам Сміт виконав в науці велику історичну задачу, визначивши і окресливши межі політичної економії і прививши в систему накопичену на той час суму економічних знань. Його праці являють собою одну з вершин суспільної думки XVIII ст.

Сміт з’явився тоді, коли існувала необхідність змінити економічну думку, повернути її в інше русло. Саме це він і зробив, написавши працю “Дослідження про природу та причини багатства народів” і утвердивши економічний лібералізм, трудову теорію вартості та інше. І хоча його погляди не були досконалими, але започаткували аналіз сфери виробництва, а не обігу.

 

Система, вибудована Адамом Смітом, з’явилася найбільш повним і досконалим виразом ідей і прагнень його епохи – епохи падіння середньовічного господарського ладу і швидкого розвитку капіталістичного господарства. У всіх випадках, коли інтереси робітників і капіталістів вступають в конфлікт, він енергійно стає на бік робітників. І тим не менше, ідеї Сміта співслужили на користь саме буржуазії. У цій іронії історії позначився перехідний характер епохи.

 

Сміт виклав логічну систему, яка пояснила роботу вільного ринку на базі внутрішніх економічних механізмів, а не зовнішнього політичного управління. Цей підхід до сих пір є основою економічної освіти. Сміт сформулював концепції «економічної людини» і «природного порядку». Сміт вважав, що людина є основою всього суспільства, і досліджував поведінку людини з його мотивами і прагненням до особистої вигоди. Природний порядок в уявленні Сміта – це ринкові відносини, в яких кожна людина засновує свою поведінку на особистих та корисливих інтересах, сума яких і утворює інтереси суспільства. У поданні Сміта, такий порядок забезпечує багатство, благополуччя і розвиток як окремої людини, так і суспільства в цілому. Для існування природного порядку потрібна «система природної свободи», основу якої Сміт бачив у приватній власності.

 

Саме він запропонував ідею Laissez-faire (дозволити працювати) – принцип невтручання, згідно з яким держава має дати максимальну свободу підприємцям для їх господарської діяльності. Сфера відповідальності держави має зводитися до боротьби зі злочинністю, організації сильної армії та загалом оборони, забезпечення прав і свобод громадян, а також рівних умов для всіх учасників  ринку. У своїй роботі Сміт передбачив монополізацію економіки (характерну вже для другої половини ХІХ століття), яку вважав недосконалістю ринку та наполягав на важливості ролі держави у боротьбі з монополіями.

Найвідоміший афоризм Сміта – «невидима рука ринку» – фраза, яку він використовував для демонстрації автономності та самодостатності системи, заснованої на егоїзмі, який виступає ефективним важелем при розподілі ресурсів. Суть її в тому, що власна вигода досяжна лише через задоволення чиєїсь потреби.

 

Ніхто, ні до, ні після нього, не грав в історії цієї науки такої ролі. «Багатство народів» є великий трактат з п’яти книг, які містять у собі нарис теоретичної економії (1-2-я книги), історію економічних навчань в зв’язку із загальною господарської історією Європи після падіння Римської імперії (3-4-я книги) і фінансову науку в зв’язку з наукою про управління (5-я книга).

 

Основною ідеєю теоретичної частини «Багатства народів» можна вважати положення, що головним джерелом і фактором багатства є праця людини – інакше кажучи, сама людина. З цією ідеєю читач зустрічається на перших же сторінках трактату Сміта, в знаменитій главі «Про поділ праці». Поділ праці – найважливіший двигун економічного прогресу, – вважав Сміт, визнаючи працю загальним мірилом мінової цінності.

 

Життя Адама Сміта є найяскравішим прикладом життя справжнього мислителя, вченого, генія, який поклав життя в ім'я науки. І тим більш приємно, що все це було не даремно.

 

Європейський науково-промисловий консорціум ( «ESIC») заснував «Медаль Адама Сміта» (Medal Eropean Scientific and Industrial Consortium «ESIC» – Adam Smith), яка служить підтвердженням суспільного визнання заслуг фахівців і вчених в області економіки і фінансів.

 



01-06-2023

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

5 грудня 1972 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища, який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля.

Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972) за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). У 2000 році в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій».

Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля. Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щороку відзначається в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні ставлення людини до природних ресурсів.

 

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища  інформаційно – бібліографічний відділ підготував віртуальну виставку “Що залишаємо майбутнєму ”, на якій представлена література з фонду бібліотеки. Меню сайту : «Бібліотечний гід / Віртуальні виставки».

 



30-05-2023

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Фонд Електронної бібліотеки поповнився новими повнотекстовими виданнями. Усі бажаючі можуть ознайомитися із новинками переглянувши меню сайту : "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (травень 2023)".

 

УВАГА! ЕБ поповнилася виданнями української та світової художньої літератури.

 

 



30-05-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

4 червня виповнюється 160 років від  дня народження видатного українського  зодчого, архітектора-новатора, мисливця, спортсмена Владислава Городецького.

Фантазія художника, енергія будівничого, геній митця забезпечили його архітектурним шедеврам довге славне існування. 30 років свого життя Городецький віддав Києву, подарувавши йому чимало неповторних дивовижних споруд. Серед семи чудес Києва — три об’єкти, до створення яких причетний Владислав Городецький: Національний художній музей, Будинок актора (Караїмська кенаса), що на Ярославовому Валу, і Будинок прийомів на Банковій (більше відомий як будинок з химерами).

Славетний український архітектор Владислав Городецький добре відомий не лише в Україні, але й і в Польщі, Ірані та інших країнах.

 

Пропонуємо вам тематичний дайджест “Владислав Городецький – майстер київського епатажу“, переглянувши який ви дізнаєтесь багато цікавого про життя В. Городецького та зможите побачити перлини архітектури видатного митця. 

 

 



25-05-2023

КНИЖКОВА ВИСТАВКА

 

Наш Київ розіслався

На горах над Дніпром,

Садами заквітчався,

Мов дівчина вінком.

Його побудували

Брати, батьки, діди.

І славно захищали

Від лютої біди… (М. Рильський)

 

День Києва щорічно відзначається в останню неділю травня починаючи з 1982 року. За останній рік Київ став справжнім символом незламності духу, адже так і не підкорився російським окупантам. Цього року український столиці виповниться 1541 рік. Київ таємничий, загадковий, з насиченою історією, на його території розташовано безліч історичних та архітектурних пам’яток, йому присвячено багато літературних творів.

 

З нагоди святкування Дня Києва у науковому читальному залі (8 поверх, кім.802) та на абонементі художньої літератури(8поверх, кім.803) представлені перегляди літератури «Погляд крізь століття» і «Київ очима українських письменників» де представлена література з фонду бібліотеки Національного транспортного університету.

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатись  електронними ресурсами  бібліотеки.

 



23-05-2023

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 100–річчя з дня народження одного з фундаторів НТУ – Ярослава Васильовича Хом’яка інформаційно-бібліографічний відділ підготував віртуальну виставку його праць, які знаходяться у фонді бібліотеки.

Ярослав Васильович залишився в нашій пам’яті як людина високої ерудиції та енциклопедичних знань, розсудлива у  прийнятті рішень, надзвичайно інтелігентна та толерантна, з щирим патріотичним ставленням до  України.

 

Докладніше, меню сайту : «Бібліотечний гід / Віртуальні виставки».

 

 

 



22-05-2023

КНИЖКОВА ВИСТАВКА

 

 
 
17-19 травня в Національному транспортному університеті пройшла 79 наукова конференція професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів та співробітників відокремлених структурних підрозділів.
В рамках інформаційної підтримки заходу ми підготували перегляд наукових видань наших вчених з фонду бібліотеки.
 
 
 
 



Сторінка: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20