15-08-2023

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Запрошуємо вас до перегляду нових надходжень літератури, що надійшли до бібліотеки у лютому-серпні місяці (меню сайту : «Бібліотечний гід / Нові надходження / Нові книги у бібліотеці»).

 

 



10-08-2023

РЕФОРМА ОСВІТИ

 

ВІЗІЯ МАЙБУТНЬОГО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Україна стоїть на порозі трансформацій. Сьогодні освітній процес у нашій державі відбувається під звуки сирен, часто – під звуки обстрілів. Дехто взагалі втратив можливість навчатися.

Війна, вимушена міграція, з одного боку, і глобалізація та євроінтеграція, з іншого, – усе це вимагає змін у підходах до освіти і науки.  Усупереч перешкодам освіта має стати ключем до відновлення відчуття надії і можливостей для майбутнього, допомагаючи людям знайти своє місце в нових реаліях. 

Міністерство освіти і науки пропонує до обговорення візію освіти та науки України, яка відображатиме цілі і принципи, прагнення і надії.

Очікується, що ця візія допоможе створити освітню систему, яка відповідатиме потребам та запитам народу України, враховуватиме виклики і використовуватиме наші можливості. Докладніше

 



10-08-2023

ВИЩА ОСВІТА. ЗАКОНОДАВСТВО

 

ПРО ПОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ДІЇ ЛІЦЕНЗІЙ ZOOM ТА GOOGLE

Лист МОН № 1/11135-23 від 28.07.23 року

 

Керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти України

 

Інформуємо, що Міністерством освіти і науки України досягнуто домовленостей з американською комунікаційно-технологічною компанією Zoom Video Communications про продовження терміну дії ліцензій Zoom Meetings for Education з розширеним доступом Large Meeting для педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів освіти України з 21 серпня 2023 року терміном на рік. Тим, хто вже користується розширеними ліцензіями, повторно подавати заявку не потрібно, доступ до Large Meeting подовжиться автоматично.

Докладніше

 

Для отримання ліцензії на проведення відеоконференцій необхідно скористатися формою запиту (https://mooc4ua.online/s/zoom-license), яка передбачає отримання інформації про вже наявного адміністратора у закладі освіти, а також надає можливість подати заявку особисто від викладача, якщо заклад освіти ще не долучився до програми.

 

Розширений доступ Large Meeting дозволяє учасникам освітнього процесу здійснювати запис зустрічей, а також проводити онлайн-конференції для тисячі учасників одночасно. З повним переліком функцій сервісу Zoom Meetings for Education можна ознайомитись за посиланням: https://explore.zoom.us/en/industry/education/.

 

Також інформуємо, що Міністерством освіти і науки України досягнуто домовленостей з компанією Google щодо продовження терміну дії ліцензій Teaching and Learning (T&L) до 15 грудня 2023 року для закладів вищої освіти, які наразі її використовують. Звертаємо увагу, що це останнє безкоштовне оновлення: після 15 грудня 2023 року продовжити термін дії цих ліцензій можна буде на платній основі з 50% знижкою або ж продовжити користуватись обліковими записами безкоштовно з усіма можливостями Fundamentals Edition.

 

Отримати 50% знижку на ліцензії T&L також зможуть й інші заклади вищої освіти, які раніше не долучались до цієї програми. Про деталі та подальші інструкції буде проінформовано додатково.

 

З повагою
Заступник Міністра з питань
цифрового розвитку, цифрових
трансформацій і цифровізації                                  Дмитро Завгородній

 



08-08-2023

КОРИСНІ ВІДЕО

 

ЯК ОПУБЛІКУВАТИ СТАТТЮ В SCOPUS БЕЗКОШТОВНО?

У сучасному науковому світі, де швидкість поширення і доступність наукової інформації є критичними факторами, Scopus відіграє значну роль у забезпеченні широкого доступу до наукових публікацій. Це особливо важливо для науковців з країн, де фінансові обмеження або високі вартості публікацій перешкоджають їх розповсюдженню.

За допомогою Scopus, ці науковці можуть безкоштовно опублікувати свої роботи та забезпечити доступ до них всім зацікавленим. І в новому відео ми розглядаємо як це можливо зробити.

Scopus - це онлайн-платформа, яка іноді надає безкоштовну можливість публікації наукових праць, сприяючи відкритому обміну знаннями і прискоренню наукового процесу.

 



08-08-2023

КОРИСНІ ВІДЕО

 

ІСТОРІЯ НАУКОМЕТРІЇ: ПЕРШІ ЖУРНАЛИ, БАЗИ ДАНИХ ТА МЕТРИКИ

Ви коли-небудь замислювалися над тим, коли наукометрія вперше з'явилася і як вона розвивалася протягом багатьох років? У нашому відео є всі відповіді! Відкрийте для себе причини зародження цієї галузі та станьте свідком її зростання до фундаментального аспекту сучасної науки та досліджень.

 

Наукометрія – це наука, яка допомагає відстежувати та вимірювати динаміку міжнародної наукової діяльності кількісними та статистичними методами. Кількість наукових статей за певний проміжок часу, цитування, впливовість та престиж науковця, аналіз важливості наукових журналів тощо – все це є предметом дослідження наукометрії.

 

Нещодавно на каналі YouTube було опубліковане відео, яке обіцяє стати просвітницькою експедицією до джерел виникнення цієї захопливої галузі. Разом з нашим ведучим, експертом навчально-наукового центру компанії «Наукові Публікації», Павлом Коломійцем ми розглянемо фундаментальні засади, на яких базується наукометрія. 

Відео охоплює такі важливі питання, як "Коли виникла наукометрія?" та "Як вона розвивалася?". Дізнайтеся про її витоки та ключові моменти, які вплинули на її розвиток з плином часу. Відкрийте для себе першопрохідців, які заклали фундамент цієї галузі, і події, які позначили її зростання. Загляньте у найпотаємніші куточки історії, які важко знайти на просторах інтернету.

 

Кому варто переглянути це відео? Науковцям, дослідникам, студентам та всім, хто цікавиться наукою, академічним середовищем та всім, хто в пошуках нових знань. Можливо, воно надихне вас на нові відкриття та розвиток у сфері наукометрії.

 



07-08-2023

НАУКОВО-ПРАКТИЧНІ КОНФЕРЕНЦІЇ

 

 

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «КУЛЬТУРА ІСТОРИЧНОЇ ПАМ'ЯТІ В УКРАЇНІ: НАУКОВІ, КУЛЬТУРНІ ТА ОСВІТНІ АСПЕКТИ»

Конференція є складовою кроссекторального проєкту «Україна: історія, культура, ідентичність», започаткованого 2021 року до Дня Незалежності України. Ключовими завданнями проєкту його засновники – Одеська національна наукова бібліотека за підтримки культурних, освітніх, наукових та громадських установ – вбачають зміцнення ролі культурних інституцій у збереженні, вивченні, дослідженні та презентації української історії, культури, традицій та досягнень у різних галузях; удосконалення процесу міжкультурної комунікації, посилення партнерських зв'язків та розширення мережі співробітництва, яка сприятиме розвитку культурного та освітнього простору України, популяризації знань про багату історико-культурну спадщину України та її внесок у світову культуру, а також утвердження громадянської самосвідомості та укріплення етнічної ідентичності. 

Докладніше

 

Організатори:

  • Міністерство культури та інформаційної політики України,
  • Державна архівна служба України,
  • Одеська національна наукова бібліотека,
  • Одеське відділення Національної спілки краєзнавців України,
  • Факультет історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова.

Партнери:

  • Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті,
  • Одеський обласний центр української культури,
  • ВГО Українська бібліотечна асоціація,
  • ГО «Одеське етнологічне товариство»,
  • Рада представників національно-культурних товариств Одеської області,
  • ГО «Міжнародний центр по роботі з українцями за кордоном»,
  • ВГО «Бібліополіс».

Мета конференції: об'єднання науковців, дослідників, викладачів та інших фахівців, що працюють у галузі культури історичної пам'яті, та висвітлення актуальних теоретичних підходів, нових досліджень, методів і практик у сфері культурної пам'яті в Україні; сприяння обміну науковими знаннями й презентації результатів досліджень та стимулювання подальшої наукової, культурно-просвітницької, виховної діяльності у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

 

Тематичні напрями роботи конференції:

  • Збереження історичних місць, пам'ятників, архівних матеріалів, традицій та спадщини в умовах воєнних конфліктів: світовий досвід та вітчизняна практика долання викликів та загроз;
  • Формування національного культурного простору в Україні у час війни та післявоєнного відновлення;
  • Історична пам’ять і культурний простір: теоретично-методологічний вимір;
  • Інституції культури, науки, освіти як репрезентанти історичної пам’яті;
  • Участь культурних та креативних індустрій у реалізації політики пам’яті: досвід, практики, інновації;
  • Сучасний стан та перспективи формування культури історичної пам’яті в системі освіти України;
  • Постаті, події, місця: краєзнавчі та історико-біографічні дослідження;
  • Актуальні практики у справі збереження, дослідження та промоції історико-культурної спадщини: досвід, нові форми та підходи;
  • Нематеріальна культурна спадщина: збереження, вивчення, промоція.

До участі у конференції запрошуються науковці, освітяни, провідні фахівці бібліотек, архівів, музеїв України та зарубіжжя, краєзнавці, представники креативних індустрій, громадських організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування.

 

Захід відбудеться у змішаному форматі (онлайн/офлайн).


Робочі мови: українська, англійська.

 

Участь – за попередньою реєстрацією.


Заявки приймаються до 15 серпня 2023 року.

 

Доповідачі отримають електронний сертифікат після завершення заходу.

Планується підготовка збірника матеріалів конференцій (електронне видання). Тези доповідей приймаються до 20 серпня 2023 рокуз поміткою: конференція «Культура історичної пам'яті в Україні» на електронну пошту: metodonnb@ukr.net

 

Вимоги до оформлення тез доповіді:

  • до публікації приймаються рукописи українською та англійською мовами;
  • набір тексту виконується у текстовому редакторі MS Word;
  • для тез доповіді англійською мовою на початку тексту обов’язково подається анотація українською мовою (100-150 слів);
  • обсяг тез доповіді – 2-4 сторінки формату А4;
  • шрифт – Times New Roman;
  • кегль – 14;
  • міжрядковий інтервал – 1,5;
  • абзац – 1,25 см;
  • поля: верхнє, нижнє, ліве та праве – 20 мм;
  • вирівнювання – по ширині;
  • сторінки не нумеруються;
  • рисунки, таблиці або графіки необхідно подавати у роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці;
  • у тексті посилання на використані джерела зазначається у квадратних дужках: спершу зазначається номер цитованого джерела у списку літератури, потім – сторінка, наприклад: [1, с. 25]. Список використаної літератури оформлюється згідно з ДСТУ 8302:2015 та наводиться в кінці тексту за алфавітом мовою оригіналу;
  • на початку сторінки тез доповіді необхідно вказати індекс УДК (вирівнювання по лівому краю, шрифт – напівжирний); далі – ПІБ учасника конференції, вчений ступінь та посада, місце роботи (повна назва); місто, країна; назва доповіді (великими літерами, шрифт – напівжирний, вирівнювання по центру сторінки).

Контакти:

Одеська національна наукова бібліотека
65023, м. Одеса, вул. Пастера, 13,
+380487230252, 7230252@gmail.com

 

Арюпіна Ліна Володимирівна, 
заступник генерального директора ОННБ з наукової роботи та інформатизації

+380666344221 (viber), arupina@ukr.net

 



28-07-2023

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Фонд Електронної бібліотеки поповнився новими повнотекстовими виданнями. Із новинками можна ознайомитися переглянувши меню сайту : "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (липень 2023)".

 

 



26-07-2023

БІБЛІОТЕКА СЬОГОДНІ

 

 

 

У червні місяці на базі бібліотеки НТУ пройшла навчальна та виробнича практика студентів Національного транспортного університету по використанню інформаційних технологій у бібліотечних процесах, спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», освітніх програм «Управління документаційними процесами та науково-технічний переклад» та «Управління інформаційно-аналітичною діяльністю та комунікації з громадськістю».

 

 

 



23-06-2023

ДО УВАГИ ВИКЛАДАЧІВ НТУ

 

ШАНОВНІ ВИКЛАДАЧІ ТА СПІВРОБІТНИКИ УНІВЕРСИТЕТУ!

В зв’язку з періодом відпусток, з 26 червня, відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки, тимчасово, припиняє прийом електронних повнотекстових видань професорсько-викладацького складу НТУ. 

 

З питань передачі електронних видань звертайтеся за адресою:

НБК по вул. М. Бойчука, 42. поверх 9, кімната 905.

Довідки за тел. +38 (044) 285-77-90 (Волкова Людмила Анатоліївна)

 

Увага! Електронні видання будуть розміщені в електронній бібліотеці після 26 липня.

 

Дякуємо за розуміння. Слідкуйте за оголошеннями.

 



20-06-2023

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Фонд Електронної бібліотеки поповнився новими повнотекстовими виданнями. Із новинками можна ознайомитися переглянувши меню сайту : "Бібліотечний гід / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (червень 2023)".

 

УВАГА! ЕБ поповнилася виданнями зарубіжної художньої літератури.

 




Сторінка: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20