30-04-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

АУДИТ НАУКОВОЇ СТАТТІ. ЧОМУ ВІН АКТУАЛЬНИЙ ДЛЯ КОЖНОГО ВЧЕНОГО, ЯКИЙ ПЛАНУЄ ПУБЛІКАЦІЮ?

Чому вченому необхідно зробити аудит його статті, перш ніж подавати її до редакції наукового журналу для публікації? Науково-навчальний центр компанії "Наукові публікації" підготував нове відео, в якому детально відповідає на це питання. 

Переглянувши відео, Ви дізнаєтесь про етапи аналізу, а саме:

- Перевірка унікальності.

- Аналіз наявності самого дослідження і помилок в роботі.

- Перевірка оформлення і структури тексту.

- Аналіз якості перекладу тексту.

 



30-04-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

ЩО ТАКЕ АЛЬТМЕТРИКИ ТА НА ЯКИХ РЕСУРСАХ АНАЛІЗУВАТИ ЇХНІ ПОКАЗНИКИ?

На сучасному етапі розвитку наукометрії, інтернет-простору та ЗМІ, окрім традиційних бібліографічних показників для оцінки досліджень, використовують альтметрики. Це нові методи аналізу на основі не академічної, а суспільної ваги. Тобто, для оцінки впливу наукових робіт враховуються згадки в соціальних мережах, блогах, засобах масової комунікації та ін.

Докладніше

 

Альтметрики – не перші з запропонованих «нетрадиційних» метрик. Також вживають такі споріднені терміни як webometrics (вебометрики) та суbermetrics (кіберметрики). Поняття «альтметрика» вперше було вжито в Маніфесті альтметрії 2010 року. Категорію цих показників можна розділити на такі групи:

  • За кількістю завантажень та переглядів публікації;
  • На основі кількості цитування (за виключенням традиційних бібліометричних показників);
  • За збереженням в закладках;
  • На підставі кількості обговорень, коментарів, рекомендацій та ін.

Найбільш популярними та комплексним ресурсами для розрахунку цих показників є Almetric.com і PlumAnalytics.

Almetric

Унікальна платформа, що збирає статистичну інформацію про згадки в таких джерелах:

  • Політичні документи. Відстежується використання матеріалів у законах, підзаконних актах, наказах та інших регулятивних документах у всьому світі.
  • Основні ЗМІ. Досліджується інформація з-понад 4000 ЗМІ, з метою моніторингу популярності статті серед громадськості.
  • Бібліографічні онлайн-менеджери. Платформа надає детальну інформацію про кількість збережень за допомогою Mendeley. Для зручності статистичні дані можна розподілити за розташуванням, дисципліною та ін.
  • Платформи для рецензування після публікації. Включено систему оцінки за даними платформи Publons.
  • Wikipedia. Проводиться моніторинг згадок про опубліковані дослідження на 12 мовних  версіях енциклопедії.
  • Патенти. На основі даних IFI CLAIMS здійснюється аналіз згадок в патентах, що подаються в 9 міжнародних патентних відомств. За допомогою цього автори мають можливість глибше оцінити економічні наслідки свого дослідження.
  • Навчальні проєкти.  За допомогою Open Syllabus відображаються згадки в окремих книгах та програмах понад 4000 навчальних закладів з усього світу.
  • Блоги. Система кожного дня сканує та складає список щодо використання даних в понад 9000 академічних та неакадемічних блогів.
  • Dimensions. За допомогою ресурсу можливо моніторити згадки з CrossRef, PubMed Central чи OpenCitations або ж безпосередньо з повнотекстових записів, що надані видавцями контенту. Окрім посилань в наукових статтях, сервіс може відстежувати інформацію про цитування в книгах, препринтах, матеріалах конференцій, патентах, грантах, клінічних випробуваннях. Такі значення відносять радше до академічних показників та публікують на вкладці «Dimensions Citations».
  • Research highlights. Враховуються рекомендації, що опубліковано на ресурсі Faculty Opinions.
  • Соціальні мережі. Проводиться аналіз згадок у Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Sina Weibo, Pinterest.
  • Мультимедіа та інші онлайн-платформи. Також аналізуються згадки, що опубліковано в YouTube, Reddit, Q&A (stack overflow).

 

За допомогою деталізованого списку можна відстежувати кількість згадок та їхній тип для кожного окремого дослідження, а також, у якій країні статтю згадано найбільше та ким (представниками громадськості, вченими чи комунікаторами, до яких належать наукові блогери, журналісти та ін.) Окрім цього, для кожного типу згадок є окрема вкладка, де можна ознайомитись з текстом матеріалу, де опубліковано посилання.

PlumAnalytics

Цей сервіс має подібні принципи роботи, однак трохи інакшу методологію дослідження альтметрик. Зокрема, проводиться аналіз за такими показниками:

  • Цитати – категорія включає згадки як з традиційних індексів цитування, так і альтернативних. Останні більшою мірою позначають вплив на суспільство: патентні цитати, цитати в офіційних документах та ін.
  • Використання – відображає показник переглядів дослідження. Це можуть бути завантаження, переходи, відтворення відео та ін.
  • Охоплення – показує, яка кількість зацікавленої аудиторії прагне повернутись до результатів дослідження в майбутньому (додавання в закладки, збережене, кількість читачів)
  • Згадки – проводиться вимірювання кількості посилань на статтю у ЗМІ та блогах (записи в блогах, коментарі, огляди, посилання на Wikipedia, новинні ресурси).
  • Соціальні мережі. В цю категорію входять твіти, позначки «подобається» на Facebook, репости та ін. 

Нині, альтметрики все більше використовуються при оцінюванні впливу наукових досліджень. Однак, застосування цього виду показників має як прихильників, так і критиків. Кожен дослідник у праві самостійно вирішувати, зважати йому на альтернативні метрики чи сконцентруватися на класичних, бібліометричних показниках.

 

©Publ.Science

 

 



23-04-2022

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ РАДІАЦІЙНИХ АВАРІЙ ТА КАТАСТРОФ

 

26 КВІТНЯ - ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Атомний Вій опустив бетонні повіки.
 Коло окреслив навколо себе страшне.
 Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!
 Хто сіяв цю біду і хто її пожне?
 (
Ліна Костенко)

 

У цей день 1986 року на Чорнобильській атомній  електростанції стався вибух. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Але Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у пам’яті народний подвиг ліквідаторів.

Наслідки Чорнобиля стали драматичним уроком для цивілізації, суворим попередженням щодо масштабу відповідальності за життя, здоров’я людей і екологічну безпеку планети.

Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської трагедії. А пам'ять про ті події навчить нас цінувати мир і спокій.

 



23-04-2022

КОРОТКІ ПОРАДИ СТУДЕНТАМ

 

ЯК НАПИСАТИ АРГУМЕНТАТИВНЕ ЕСЕ?

Вміння чітко висловлювати власну думку та переконливо її аргументувати – універсальне і варте опанування. Нам часто випадає писати есе – як елемент екземену (ЗНО, іспити з визначення рівня володіння іншою мовою тощо) чи контрольне завдання. Зазвичай, саме аргументативне есе вимагають як частину заявки для отримання стипендії чи участі в конкурсі. Все ж, необхідно пам'ятати, що аргументативне есе відрізняється від твору-роздуму, з яким ми його іноді плутаємо. Саме про останній різновид есе детально розповість (та проілюструє на прикладі) спеціалістка Проєкту сприяння академічній доброчесності в Україні - SAIUP, Марта Томахів, Ph.D.

У цьому відео ви дізнаєтеся про:

- що таке есе та для чого вчитися його писати;

- етапи написання есе;

- «формулу» написання аргументативного есе з п’яти абзаців;

- структуру складових частин есе (вступу, абзаців основної частини та висновку) на прикладі;

- що варто пам’ятати (академічну доброчесність і не тільки) під час написання есе.

 




Сторінка: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24