06-02-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

«Місто – це книга, а вулиці сторінки, або лінії долі на долоні міста»

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Пропонуємо Вашій увазі тематичний дайджест “Старожитності Печерська”. Гортаючи його сторінки Ви побачите як змінювалось обличчя цього унікального району Києва протягом століть.

Стародавні будівлі, як і люди мають свої неповторні долі. Ви побачите унікальні споруди минулих століть та дізнаєтесь багато цікавих фактів про історію їх створення. Переживши чимало воєн, революцій та інших суспільних потрясінь, ці перлини архітектури України так само дивують нас своєю урочистістю і довершеністю, як і в далекі минулі часи.

Проходячи заклопотано повз цих шедеврів архітектурного мистецтва, знайдіть у щоденній суєті хочаб кілька хвилин і зупиніться. Помилуйтесь цими неповторними витворами людських рук, і Ви відчуєте, що життя – не така все ж кепська річ, як нам інколи здається.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

 



27-01-2023

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив День пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору Аушвіц неподалік  польського  Освенціма. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.  

 



23-01-2023

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Запрошуємо вас до перегляду нових надходжень літератури, що надійшли до бібліотеки у січні місяці (меню сайту : «Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Нові книги у бібліотеці» ).

 

 



17-01-2023

ДОСЛІДНИКАМ

 

ВЕБІНАРИ «CLARIVATE» ДЛЯ НАУКОВЦІВ: РОЗКЛАД ЗАХОДІВ НА ПЕРШИЙ КВАРТАЛ 2023 РОКУ

Вебінари безкоштовні, українською, у WEBEX, зверніть увагу що WEBEX не підтримує операційну систему ХР та нижче і застарілі версії браузера, оберіть відповідну техніку заздалегідь. Необхідна попередня реєстрація, оберіть зручний час, перейдіть за посиланням, натисніть на слово Register та заповніть анкету. Передбачено сертифікат учасника за умови присутності більше 90 % основного часу вебінару.

Докладніше

 
26 січня 2023 року
СЕРІЯ «RESEARCH SMARTER»
Тема: «Про фінансування наукових досліджень».
Тези: Стратегічні плани науково-дослідних установ і фінансових установ є центральним елементом планування й визначення майбутнього напряму, тому надзвичайно важливо відстежувати вплив і фінансування досліджень. Приєднуйтесь, аби дізнатися більше про аналіз фінансування досліджень, зокрема про те, як визначити історичні тенденції й узгодити результати з вашим стратегічним планом. Організатори також розкриють ландшафт фінансування у вашій спеціальності, розкажуть, хто фінансує лідерів у вашій галузі й багато іншого.
Реєстрація: перейдіть за посиланням, натисніть на слово «Register» і заповніть анкету.
 
9 лютого 2023 року
СЕРІЯ «CLARIVATE НАУКОВЦЯМ 2023»
Тема: «Відкритий доступ в Україні та світі».
Тези: Традиційний вебінар на честь річниці оголошення Будапештської ініціативи відкритого доступу. Що таке відкритий доступ, відкрита наука? Можливості, виклики науковцям установам, державі. Хто, як і скільки платить за публікацію, як друкуватися безкоштовно? Відповіді на запитання з реєстраційних анкет.
Реєстрація: перейдіть за посиланням, натисніть на слово «Register» і заповніть анкету.
 
9 березня 2023 року
СЕРІЯ «CLARIVATE НАУКОВЦЯМ 2023»
Тема: «Публікаційний процес в деталях».
Тези: Оприлюднення результатів дослідження – важливий етап будь-якого дослідження. Те, де і як буде опубліковано ваші дані, впливатиме на подальшу кар’єру, отримання визнання колег, можливість встановлення ефективних партнерств, отримання грантового фінансування. На вебінарі: чому і як обрати видання, індексовані у Web of Science; як зберегти цей перелік; які бізнес-моделі видань і як опублікуватися безкоштовно; рецензування та його види; оформлення публікацій за форматом видання. Відповіді на питання з реєстраційних анкет.
Реєстрація: перейдіть за посиланням, натисніть на слово Register та заповніть анкету
 


16-01-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

Василь Стус – поет світового рівня, що майстерно володів верлібром, літературознавець, який розпочав моральну реабілітацію письменників Розстріляного відродження, блискучий перекладач Рільке і Ґете, та один з найвідоміших українських політв'язнів, чиє ім’я є символом правди й незламності українського духу.

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

До 85-річчя від дня народження поета бібліотека підготувала бібліографічний покажчик "Людина – це обов’язок, а не титул…". Покажчик відкриє всім зацікавленим читачам духовну та творчу велич В. Стуса. Дасть можливість оцінити масштаб його особистості, відчути інтелектуальний і духовний потенціал цієї унікальної постаті.

Переглянути повний текст видання ви зможете скориставшись Електронною бібліотекою Національного транспортного університету.

 

 



06-01-2023

ПОЕТИ-ЮВІЛЯРИ

 

 

 

85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СТУСА

Він — поет, правозахисник, борець за національну справедливість, символ непохитності переконань, один із символів незламності українського духу. Ми зібрали цікаві факти про поета-борця, які досі вражають.

Докладніше

 
Робив промо української мови, коли це ще не було трендом
Усім відомо, що Василь Стус був учителем. Після закінчення педагогічного інституту в місті Сталіно (тепер Донецьк) та служби в армії він викладав українську мову та літературу в Горлівці. Радянська влада вважала українську мову «неперспективною» і всіляко витісняла її зі шкільної програми. Батьки учнів нерідко писали заяви на звільнення своїх дітей від вивчення української. Тож Василь Стус намагався зробити свої уроки цікавими та привабливими, використовуючи те, що ми зараз називаємо сторітелінгом: він розповідав дітям історії з української минувшини та читав власні поезії. Так учні принаймні чули українську мову і не втрачали інтерес до неї.
 
Захищав політичних в’язнів
«Хто проти тиранії — встаньте» — певно, найвідоміша фраза Стуса. Її він вигукнув на повний голос під час прем’єри стрічки Параджанова «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна». Це сталося 4 вересня 1965 року, а рівно через 20 років у цей день Стус загадково загине в ув’язненні. Учасники прем’єри фільму згадують, що не домовлялися про акцію протесту. Але коли Іван Дзюба зі сцени кінотеатру сказав про масові арешти української інтелігенції, Стус не міг змовчати. У залі одразу з’явилися працівники служби безпеки і арештували багатьох глядачів, а самого Стуса відрахували з аспірантури.
 
Протестував проти знищення української культури
За три дні до першого арешту 12 січня 1972 року Василь Стус разом із друзями-письменниками ходили різдвяним вертепом у Львові. Так молодь з Києва та Львова протестувала проти політики заборони українських національних традицій. Зібрані гроші (250 рублів) колядники планували передати для допомоги політв’язням та їхнім рідним. Щойно Василь Стус повернувся до Києва, як його та ще 18 учасників коляди заарештували — згодом історики називатимуть цю подію «Арештована коляда». Під час обшуку в Стуса вилучили понад 500 оригінальних віршів, десятки статей, переклади поезії — загалом, усі праці, що він писав упродовж 15 років.
 
Навчився жити і плідно працювати у повній ізоляції
Із 47 років життя 13 Василь Стус провів у слідчих ізоляторах, камерах-одиночках, карцерах та на каторжній роботі. Коли Стуса заарештували вдруге у 1980 році, його засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. 5 із цих 15 років він не мав жодного побачення з рідними: за різні «провини» йому заборонили візити дружини, сестри, сина. Попри це поет не припиняв писати, навіть у багаторічній ізоляції.
 
Писав таборові «блоги»
Останні тексти поета — це таборові «блоги» (так їх називає автор книжки «Справа Василя Стуса» історик Вахтанг Кіпіані). Це роздуми Стуса про життя та історії людей, які разом із ним відбували покарання. Щоб приховати ці тексти від наглядачів табору, Стус писав їх дрібнесеньким почерком на тонких смужках технічного паперу. Ці 16 нотаток не мали шансів побачити світ, якби не дружина литовського політв’язня Баліса Гаяускаса Ірена. Вона на собі вивезла тексти Стуса на свободу. Згодом їх видали під назвою «З таборового зошита».
 
Навчав і виховував сина дистанційно
Через арешти Стус був поруч із сином лише в його ранньому дитинстві та 9 місяців між першим і другим ув’язненням. Дмитро був 14-річним підлітком, коли батька вдруге засудили 15 травня 1980 року. Тоді, згадує Дмитро Стус, він поздавав борги з російської літератури у школі і збирався йти на футбол, але вдома вже був обшук. Того дня вони з батьком бачилися востаннє. Але Василь Стус займався вихованням сина через листи: радив, що читати, пропонував поміркувати над певними творами, надсилав переклади поезій, давав настанови.
 


04-01-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

ШАНОВНІ  КОРИСТУВАЧІ!

Університетська бібліотека продовжує вас знайомити з фондом Електронної бібліотеки НТУ.

Вашій увазі пропонується бібліографічний покажчик «Електронна бібліотека Національного транспортного університету. Навчальні видання». Покажчик містить бібліографічну інформацію про повнотекстові навчальні видання, а саме підручники, навчальні посібники, курси лекцій, конспекти лекцій. Надходження за період: 06.10. 2009 р. – 04.01.2023 р.

Переглянути повний текст видання ви можете у Електронній бібліотеці (ЕБ) Національного транспортного університету..Авторизація в електронному каталозі не потрібна.

 

 



29-12-2022

НАШІ ВІТАННЯ

 

З повагою, 

Дирекція та колектив бібліотеки Національного транспортного університету

 
 
 
 


29-12-2022

БІБЛІОТЕКА - ДОСЛІДНИКАМ

 

GOOGLE SCHOLAR: 11 ПРИЧИН ВИКОРИСТОВУВАТИ РЕСУРС

Google Scholar – інструмент, що дозволяє дослідникам використовувати широкий перелік цінних у науковій роботі функцій абсолютно безкоштовно. Це є одною з найголовніших причин, чому попит на використання цього ресурсу невпинно зростає. Звісно, Google Scholar містить і низку недоліків, що стають аргументами «проти» Google Scholar Academy.

У новому відео науково-навчального центру компанії «Наукові Публікації» розглянуто, чому все ж варто звернути увагу на сервіс Google Scholar. Тож, після перегляду ви ознайомитесь з 11 причинами та можливостями використання цього ресурсу. Деякі з них можуть виявитися для вас очевидними, тоді як інші – прихованими від користувачів.

 

Окрім цього, у відео ви знайдете відповіді на найбільш популярні питання щодо використання Google Scholar, а саме:

  • Що таке Google Scholar?
  • Як зареєструватися в Google Scholar?
  • Як користуватися Google Scholar citations?
  • Основні наукометричні показники. Як їх відстежувати? Індекс Гірша за Google Scholar.


27-12-2022

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

Електронна бібліотека НТУ поповнилася новими виданнями. З новими надходженнями за листопад-грудень місяць можна ознайомитись переглянувши меню сайту : "Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (листопад-грудень 2022)".

 




Сторінка: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21