06-03-2023

БІБЛІОТЕЧНИЙ ДОСВІД

 

 

03.03.2023 р. відбулася нарада директорів бібліотек ЗВО м. Києва щодо Наказу № 463 від 28.11.2022 «Про затвердження форм звітності про діяльність публічних та спеціальних бібліотек, а також інструкції щодо їх заповнення» в якій взяла участь в. о. директора бібліотеки НТУ Олена МІРОШНИК. Захід відбувся на базі НТБ Національного університету харчових технологій.

 

 



06-03-2023

ОСВІТНЯ ПРОГРАМА ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ ТА НАУКОВЦІВ

 

З 6 березня по 12 травня 2023 року відбудеться серія вебінарів, об’єднаних в рамках освітньої програми «StarterNetwork».

Захід покликаний поінформувати викладачів та науковців про сучасний стан розвитку інноваційного та підприємницького потенціалу українських університетів, досвід естонської екосистеми, надати поради щодо реалізації інноваційних ідей, упровадження винаходів та створення стартапів. Планується, зокрема, обговорити наступні питання: колаборація університетів та корпорацій – найкращі практики (6 березня 2023 року); популяризація науки та комунікація про дослідження (27 березня 2023 року); створення спільних платформ для просування інновацій (10 квітня 2023 року); різноманіття у підприємництві та науці: як і навіщо (18 квітня 2023 року); експрес-курс для університетських стартапів (11-12 травня 2023 року). Організатори: Міністерство освіти і науки України, Тартуський університет (Естонія), YEP-інкубатор.
 


23-02-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 
"Це якась стихійна сила, і мені здається, його жилами тече не кров, а терпкий сік дуба."
Г. Флобер
 
26 лютого 2023 року виповнюється 221 рік від дня народження великого французького письменника, поета і драматурга Віктора Марі Гюго.
Віктор Гюго увійшов до історії французької та світової літератури як геніальний письменник. Однак не багато хто знає, що він також був обдарований художнім талантом і писав чудові картини.
Якби французький письменник не написав своїх великих романів «Собор Паризької Богоматері», «Трудівники моря», «Знедолені», «Людина, яка сміється», то напевно став би видатним художником, що визнавали його друзі-живописці. Один з яких, визнаний метр Ежен Делакруа, зізнався письменнику: «Якби ти став художником, то затьмарив би всіх живописців сучасності».
 
Докладніше у бібліографічному покажчику "Прихований талант Віктора Гюго".
 
 


22-02-2023

ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА ПОВНОТЕКСТОВИХ ВИДАНЬ

 

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Фонд Електронної бібліотеки поповнився новими повнотекстовими виданнями. Усі бажаючі можуть ознайомитися із новинками кафедр переглянувши меню сайту : "Ресурси бібліотеки / Нові надходження / Надходження до Електронної бібліотеки (січень-лютий 2023)".

 

 

 

 



21-02-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Пропонуємо Вашій увазі тематичний огляд “Козак Мамай – генетичний код нації”.

У багатовіковому історичному поступові цей загадковий образ виявився духовним символом українців, уособленням ідеалів народу, його світоглядних орієнтирів.

Тематичний огляд приверне увагу читачів, які цікавляться історією козацтва України. Ви дізнаєтесь багато цікавих фактів про визначну постать легендарної людини і видатного, на ті часи, полководця – Мамая.

Для більш детального вивчення  образа  “Козака Мамая” Вашій увазі представлені літературні та наукові видання.

 

 



16-02-2023

20 ЛЮТОГО - ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

 

День Героїв Небесної Сотні  - пам’ятний день,  встановлений указом Президента України від 11 лютого 2015 року і відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників  Революції Гідності та увічнення пам’яті  Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого почалася війна, в якій українці захищали свої цінності, а путінський режим намагався підкорити Україну. Героями Небесної Сотні стали люди різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Найстарішому виповнилося 82 роки, а наймолодшому – лише 17. 

Докладніше

 

Розстріл активістів Майдану є одним з найтрагічніших етапів сучасної історії України. 105 учасників Революції Гідності посмертно присвоєно звання Герой України. Історія нинішніх подій в Україні щодня викарбовує нові імена героїв – захисників держави у книзі вічної пам’яті. Тому ми й говоримо, що Небесна Сотня – то перша когорта вже Небесної Січі.

 

Долучаючись до вшанування  пам’яті Героїв Небесної Сотні бібліотека Національного транспортного університету пропонує ознайомитись з книжковою виставкою «До дня Героїв Небесної Сотні». В експозиції представлені книги і публікації в журналах та збірках з фонду бібліотеки,  які розкажуть про тих, хто не побоявся куль та   поклав своє життя за Україну.

 

Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами та традиційними каталогами. Виставка експонується на 8 поверсі НБК, кім. 802 (науковий читальний зал).

 

 



13-02-2023

БІБЛІОТЕЧНИЙ ДОСВІД

 

 

 

10 лютого 2023 року в. о. директора бібліотеки  Олена МІРОШНИК взяла участь в нараді керівників університетських бібліотек Києва та Ірпеня на базі Наукової бібліотеки Українського державного університету ім. М. Драгоманова  за темою «Особливості роботи бібліотек ЗВО під час воєнного стану». На нараді колеги ділились досвідом щодо вимог до бібліотек під час проходження університетами акредитацій освітніх програм, підтримки наукових досліджень, академічної доброчесності та інших питань.

 

 

 



08-02-2023

ВСЕСВІТНІ ДНІ І МІЖНАРОДНІ СВЯТА

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖІНОК І ДІВЧАТ У НАУЦІ

11 лютого, починаючи з 2016 року, за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Заснуванню цієї дати передувала прийнята 20 грудня 2013 р. резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій зізнавався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. Вже через два роки на черговому пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН резолюцію (70/212) проголосили 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці. Україна належить до країн із високим рівнем участі жінок в наукових дослідженнях і розробках. Причому на даний момент в Україні жінок у науці 47% — майже вдвічі більше, ніж в середньому у світі.

У 2018 році була запроваджена українська премія, яка є частиною глобальної Програми L’ORÉAL-ЮНЕСКО “Для жінок у науці”. Вона створена для молодих жінок, які професійно займаються науковими дослідженнями у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг, математика) та заохочення їх до розвитку української науки.

Докладніше

 

Українки успішно працюють у різних галузях наук. Найбільше жінок-науковців у галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%), гуманітарних (60,3%) наук. У галузі технічних наук їх всього - 34,1%.

За останні три роки число учасниць у відділеннях фізики, математики і астрономії Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН зросло на 10% у кожному відділенні, а у сфері технічних і комп’ютерних наук – на 15%. Така тенденція згодом виведе Україну в десятку світового рейтингу.

Паростки перших наукових шкіл КАДІ, заснованих нашими вченими , у тому числі жінками-науковцями дали непересічний урожай комплексу сучасних досліджень.

 

Серед перших жінок-науковців нашого Університету були:

Безбородова Горислава Борисівна;

Здерева Тамара Олександрівна;

Колосюк Діна Сергіївна;

Стасовська Оксана Артемівна.

 

Цю славетну традицію продовжують сучасні наукіні нашого Університету. Багато з них очолюють структурні підрозділи НТУ:

Автушенко Ірина Борисівна;

Базилюк Антоніна Василівна;

Бакуліч Олена Олександрівна;

Богачевська Ірина Вікторівна;

Воркут Тетяна Анатоліївна;

Заяц Ольга Василівна;

Козак Людмила Степанівна;

Комчатних Олена Вікторівна;

Лебідь Вікторія Вікторівна;

Ложачевська Олена Михайлівна;

Мейш Юлія Анатоліївна;

Парфентьєва Олена Геннадіївна;

Рутковська Інесса Анатоліївна;

Славінська Олена Сергіївна;

Філіпова Галина Андріївна;

Харченко Анна Миколаївна;

Хрутьба Вікторія Олександрівна;

Ципко Вікторія Віталіївна;

Чечет Анна Михайлівна;

Шевчук Леся Олесіївна;

Шпиг Альона Юріївна;

Ярова Руслана Василівна.

 

Ще багато жінок і дівчат НТУ присвятили своє життя науці, зробили особистий внесок у її розвиток та щодня діляться своїми знаннями зі студентами.

 

Вітаємо представниць прекрасної статі з Міжнародним днем жінок і дівчат у науці. Зичимо Вам натхнення до реалізації задумів, проєктів, суспільного визнання, упевненості у власних силах! 

 



06-02-2023

ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ

 

«Місто – це книга, а вулиці сторінки, або лінії долі на долоні міста»

 

ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ!

Пропонуємо Вашій увазі тематичний дайджест “Старожитності Печерська”. Гортаючи його сторінки Ви побачите як змінювалось обличчя цього унікального району Києва протягом століть.

Стародавні будівлі, як і люди мають свої неповторні долі. Ви побачите унікальні споруди минулих століть та дізнаєтесь багато цікавих фактів про історію їх створення. Переживши чимало воєн, революцій та інших суспільних потрясінь, ці перлини архітектури України так само дивують нас своєю урочистістю і довершеністю, як і в далекі минулі часи.

Проходячи заклопотано повз цих шедеврів архітектурного мистецтва, знайдіть у щоденній суєті хочаб кілька хвилин і зупиніться. Помилуйтесь цими неповторними витворами людських рук, і Ви відчуєте, що життя – не така все ж кепська річ, як нам інколи здається.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

 



27-01-2023

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив День пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору Аушвіц неподалік  польського  Освенціма. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.  

 




Сторінка: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20